2020. április 8., szerda

Buksi története

Nem emlékszem, hogy meséltem-e arról, hogyan lett Buksi a mi kutyánk. 

Ha meséltem, akkor ne olvassátok tovább. Annyiszor el tudom mesélni, és olyan örömet okoz visszagondolni rá, hogy leírom. Még egyszer. Meg még egyszer, meg szerintem még jó sokszor. 

Az úgy volt, hogy mindig is vágytam egy kutya-barátra. Olyan hányattatott fiatalkorom volt, hogy sokszor az is megerőltetést jelentett, hogy gondoskodjak önmagamról, ezért csak álmodoztam róla, hogy majd egyszer lesz kutyám. Felelőtlenség lett volna kóbor ebet befogadni az utcáról, holott lett volna rá lehetőségem - többször is.

Amikor Ladóval megismerkedtünk, sokszor téma volt közöttünk, hogy milyen álmaink és vágyaink vannak, amiket jó lenne még ebben az életben megélni, és nekem egyike volt ezen álmoknak, hogy gazdi lehessek.
Abban az évben április végén ismerkedtünk meg, júniusban összeköltöztünk*, júliusban pedig születésnapom volt, és Ladó szeretett volna egy kutyát "ajándékba", de valahogy mégis úgy, hogy ne legyen meglepetés, válasszunk közösen.

Mégsem jutottunk dűlőre. Én azon a véleményen voltam, hogy a kutya legyen magyar nyelvű. Ausztriában laktunk, Ladó pedig az egyik osztrák adokveszek oldalon nézegette az ingyen elvihető kutyákat. Ekkor akadt meg a szeme egy labrador keveréken, aki igencsak kutyaformájú kutya volt, és hetente győzködött, hogy legyen Ő. Én viszont hajthatatlan voltam a magyarnyelvűséget illetően, így aztán a születésnapomra nem lett kutya. 

Ladó viszont továbbra is gyakran nézegette Őt, és mondogatta: "Még mindig nem vitték el. Még mindig nem kell senkinek."

Aztán egy augusztusi hétvégén, amikor Soma is nálunk volt, azt mondta, hogy most felhívja a hirdetőt, és ha van ideje, elmegyünk a kutyát megnézni.

A hirdető pedig egy magyar nő volt. Azonnal kiderült, hogy a kutya magyar chippel van ellátva, és valószínűleg ezért nem vitte még el senki.

Beültünk az autóba azzal a szándékkal, hogy megnézzük magunknak, és ha tetszik, valamikor majd visszamegyünk érte. 

Sétáltunk egy kört az ideiglenes befogadó nővel és a vahúrral, aki elmondta, hogy a kutyust lakásban tartották Tatabányán, majd se szó, se beszéd, elköltöztek a lakásból, a kutyát pedig ott hagyták. A szomszédok hívták az állatvédőket, és azok chippelték be. A nő kihozta a menhelyről, hogy itt találjon neki gazdát. 
Az ingyen elvihetőből hamarosan 100 euro lett, mondván, hogy oltások, meg ilyenek.

Épp menni készültünk, amikor a kapun a kutyus kifutott, és mivel Soma már beült az autóba, a nyitott kocsiajtón a négylábú azonnal beugrott. Fel az ülésre, és olyan magabiztos arcot vágott, mint aki azt mondja: GÁZT! Annyira megdöbbentő ragaszkodást mutatott, hogy azonnal döntöttünk: visszük. 
Megegyeztünk a nővel, hogy amint elküldi a jószág útlevelét, utaljuk a pénzt. 

Nem volt otthon se kutyatál, se kutyatáp, se póráz, se kutyavacok, semmi, ami kutyássá tenné a lakást.
Útközben az állat elszunyókált Somával a hátsó ülésen. Az volt az első képünk róla.

Másnap Buksit állatorvoshoz kellett vinni, mert egész éjjel nyüszítve vakarózott. Láza, gombás és baktériumos fertőzése volt (mert, bár minden nap fürödhetett a közeli patakban, a bundája nem lett szárazva törölve, befülledt), a füle begyulladva, méhek csípték össze. Chippelve volt ugyan, de nem volt senkinek a nevén, így az állatorvos regisztrálta a nevemet, meghallgatta a kutya történetét, majd azt a tanácsot adta, hogy a "kereskedő" nem minősül ideiglenes befogadónak, mert egy ideiglenes befogadó gondoskodik a kutyáról. Kifizettük a 100 Eurot az orvosnak.
Még aznap beszéltem a nővel, és elmondtam neki, hogy voltunk állatorvosnál és legyen szíves megadni az állatvédelmi szervezet nevét, ahonnan a jószágot elhozta, erre csak hebegett, habogott, megígérte, hogy postázza az útlevelet.

Postázta.

Azóta sem tudjuk, mi igaz Buksi előéletéből, de bizonyosan lakásban lakhatott, mert mindig szólt, ha kinti dolga akadt.

Időnként felsajog, hogy mi van, ha ezt a kutyust valaki ellopta a gazdájától.
Olyan tökéletes volt az első percben, és mi olyan semennyire nem értettük a nyelvét, hogy utólag fogom a fejem, hogyan nem értettem néha, hogy mit akar. Két év kellett hozzá, hogy minden jelzését, arcrezdülését, farokcsóválást, fülmozdítást megértsek. Idén lesz öt éve, hogy velünk van, és a rajongásom iránta nem változik. Mindent tudott, ül, fekszik, pacsi, pörög. Egydül pórázon volt kínszenvedés vele: húzott, mint a nyavalya. Úgyhogy addig foglalkoztunk vele, amíg sikerült megtanulnia szépen sétálni.

Időnként kihúzza a gyufát, beeszik valamit, aztán éjszaka rosszul lesz, én meg hajnalban hányást takarítok, de ez eléggé jár a kutyatartással. Olyankor két napig haragszom, ő pedig duzzog, azután sétálunk egy nagyot, megbeszéljük a dolgokat, és akkor megint dúl a szerelem.

Most gondolhatjátok, épp melyik fázisban járunk.

Az egyik kedvenc helye a telken: használaton kívüli tyúkól bejárata. 

Ilyen, amikor sétálunk. El maradozik, hempereg egyet - ma reggel a vakondásás** elmaradt.


*Igen, tudom. Volt böjtje a korai összeköltözésnek, de utólag visszagondolva sem csinálnám másképp.
**Szerencsére soha nem fog semmit, de nagyon szeret ásni. Olykor annyira belemerül, hogy a nevét sem hallja.

23 megjegyzés:

  1. Olyan kis gyúrni való, szeretem a formáját. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő is szereti a saját kis kerek formáját. :D
      Meg a gyúrást is bírja, és persze egy kis ribizli, mindenkinek elfekszik. :D :D

      Törlés
  2. Egy csoda ez az eb <3 Meg hogy így a kocsitokban landolt :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Választott. :D

      Cukormaci amúgy, azóta is imád utazni, és időnként ki-be ugrál a csomagtartóba is.
      A vonóhorgomon van egy félbevágott teniszlabda, és hát az maga a menyország, amikor a csomagtartóból kihajolva ráharaphat a labdamaradványra. :D Lökött egy jószág.

      Törlés
    2. Igen, nekem is forgott a fejemben ez a választott szó, az én kuttyomra is annyit mondták ezt anno, ő egyszerűen szembejött velünk egy kiránduláson, aztán 20 kilométeren át le se lehetett koptatni, egészen hazáig. :) Ez a teniszlabdás elfoglaltsága meg elképesztő cuki lehet! Mondjuk egy kellő szintű lököttség már a képekről is átjön. :D

      Törlés
    3. Valamit tudnak az állatok, amikor választanak. Ösztönös ragaszkodás. Csodálatosak. :)

      Törlés
  3. Ajj, de jó volt ezt olvasni! Buksi meg: <3.

    VálaszTörlés
  4. Hogy egyes ember-szerűségek miként tudnak ilyen dolgokat megtenni?!? Szomorú! :(

    Kiválasztott benneteket és nagyon jó helyre került a kis segge! <3 Gondolom ilyen amikor haragszotok egymásra. ;) Milyen lehet, ha dúl a szerelem? :D

    Volt nekünk is egy kutyusunk, aki imádott ásni. Rendszeresen elásta a kapott kaját/csontot a másik kettő elől (sárkupaccal az orrán mászkált aztán egy darabig :)) Nyaranta pedig akkora gödröket ásott, hogy teljesen eltűnt bennük, ott hűsölt. :) <3 Remélem jó helyen van most a kis kutyalelke! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha csak az a fele igaz, hogy a nő kint kereskedik, az is borzasztó. :(

      Nem régi eset a gyufakihúzás, de imádom, olyankor is, amikor buggyant. :D

      Jajj, az eledel-ásás :))) Biztosan jó kis gödröket ás odaát is <3

      Buksinak olyan gyomra van, hogy nagyon ritkán fordul elő vele, hogy nem tudja megenni a zsákmányt, de kaptuk már rajta, hogy a szomszédtól hazahozott fél kiló kenyeret megpróbálta szűkösebb időkre elraktározni. :D lenyűgöző, hogy milyen személyisége tud lenni egy kutyusnak. <3

      Törlés
    2. <3

      Jajj, ne is mondd! Ugyanez az ásós kutyusunk hozott haza szintúgy fél kiló száraz kenyeret, ételhordó egy részét belefagyott husival, zsíros befőttesüveget (mindezeket a kerítésen átugorva... mai napig sajnálom, hogy nem láttam a produkciót! :D), egy fél pár rongyos csizmát, egy fél pár kesztyűt, a szomszédék lányának szupermárkás cipőjének a felét (és amikor itt kérdezgették, hogy nem láttuk-e az adott lábbelit, nem győztünk tagadni... :D) Kis bolondosom! Imádtam! <3

      Törlés
    3. Igazi műgyűjtő volt a drága, kiváló humorral :) Szerintem sosem mennek el igazán tőlünk. <3

      Törlés
  5. Buksikutya :-))
    ez egy boldog történet, neki is, nektek is, jó érzés volt olvasni
    :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett. :) Ódákat tudnék írni róla, a napsütötte mező illatú bundájáról, fényes-figyelő tekintetéről, de valahol meg kell húzni a határokat. :D

      Törlés
  6. Egyébként én most értem ide a legelejéről, és biztosíthatlak, hogy itt nem írtad még meg ezt. :) És hát azta, volt, hogy hangosan nevettem, volt, hogy összeszorult torokkal olvastam, annyira jó, hogy írsz.

    VálaszTörlés
  7. Adél nagyon jó volt olvasni azt a szeretetet ami áradt ebből az írásból Buksi felé, nagyon jó, hogy ilyen mélyérzésű szeretettel veszed/veszitek körül ezt a kutyust.
    Nagyon hálásak tudnak lenni az állatok.
    Kívánom, hogy nagyon sokáig élvezzétek egymás társaságát!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!
      Valamilyen véletlen folytán nem kaptam értesítést a hozzászólásodról, most azonban észrevettem.

      Köszönöm <3

      Törlés
  8. Bar rejtely, mi lehet az eloelete, de azt gondolom, ha barhol gondoskodo gazdaja lett volna elottetek, akkor egy regisztralt chip lett volna benne.
    Barhogy is, a lenyeg, hogy most a legjobb helyen van nalatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos az érvelés, teljesen.

      Olyan jó látni, hogy boldog, naponta emlékeztet rá, hogy sokszor az is elég, ha süt a nap, és a fű a talpunk alatt puhán hajlik. :)

      Törlés
  9. Édes ez a kutyus :) Szerencsés, hogy megtaláltátok egymást.

    VálaszTörlés