2021. május 10., hétfő

Örökölt sors

Régebben is foglalkoztatott a kérdés, hogy milyen lehet olyan emberek leszármazottjának lenni, akinek az őse(i) háboús bűnös(ök) - annak ellenére, hogy egyébként ettől a kifejezéstől ugyanannyira kiráz a hideg, mint a háborús hőstől.
Aztán kezembe került Orvos-Tóth Noémi könyve - és azon túl, hogy rengeteg dologra rádöbbentett a saját életemmel kapcsolatban, szinte vágytam rá, hogy találkozzam valakivel, akinek az apja, nagyapja, vagy nyilván anyja/nagyanyja (bár akkoriban még nem voltunk ennyire emancipáltak) elkövetett konkrét rémtetteket. Tudom, hogy nagyon morbid ilyesmire "vágyni", és valószínűleg nem is ez a legjobb szó rá, de emlékszem is, hogy mondtam Ladónak, hogy mennyire érdekes, hogy a legtöbb embernek olyan felmenői vannak, akik a háború idején mind hősiesen bújtatták/etették az üldözötteket, de senkit sem ismerek, aki fel merné vállalni, hogy bizony az ő elődjei olyan tetteket hajtottak végre,  akik a háborús filmekben most a gonoszt testesítik meg. Mert erre senki sem büszke, ezt jobb eltitkolni, szégyellje magát mindenki, nem lehet arra hivatkozni, hogy "csak" parancsot teljesítettek szegények. 

Azt kell mondanom, hogy jobb lesz, ha vigyázok magamra, hogy miket kívánok, mert ez a fajta (szinte perverz) vágyam teljesült a hétvégén. 

Állandóan büszkélkedem itt, hogy nincsenek szomszédaink - ami egyrészről igaz, másrészről viszont szomszédnak tekinthetjük az embereket, akik itt a hegyen élnek, annak ellenére, hogy a házunkból és a telekről nem látjuk egymás házát és telkét. Mert ők laknak a legközelebb. Ilyen szomszéd Léna néni, akiről már korábban meséltem. Aztán van itt Adél néni aki 89 éves, és úgy szedi az almát, mint én 32 évesen, meg van itt a bolond német, akiről már szintén meséltem. De van egy ötven plusszos elvált, egyedül élő pasas, akinek már nem él az anyja, de az ő házában él, van egy két gyermekes fiatal pár, és van egy osztrák is, aki csak nyaralónak használja a hegy egyik legszebben felújított házát. Igazából két ház van, ahol olyan tulajdonosok élnek, akik itt születtek: az elvált fickó és Adél néni a fiával. Nagyon szeretjük mindkét ház lakóit, beszélik a helyi nyelvet, amit korábban Ladó már tanulgatott a volt kollégáitól. Velük többször előfordult már, hogy kiültünk a lugas alá iszogatni, beszélgetni, mindig örömmel hallgatjuk a történeteiket a néniről, akié a mi házunk volt, illetve minden történetet, ami valaha megesett a faluban. 

Múlt héten Adél néni jött át, hozott egy doboz hatlapos sütit, mert anyák napja volt, és ennyi náluk nem fogy el (nálunk sem, annyira sokat hozott), szombaton pedig a Magányos Farkas jött, bemutatta a lányát, meg hozta a krumplit amit el kell vetni (ld. előző poszt). Ha már itt voltak, kiültünk a lugas alá, fröccsöztünk, Farkas sörözött, beszélgettünk. Sokat. És még többet. A délután hosszúra nyúlt, este befűtöttem a házban és bementünk, és tovább beszélgettünk, és egyszer csak egy olyan helyzetben találtuk magunkat Ladóval, ami teljesen szürreális volt.

Leszögezem, hogy bár ittunk, azért részegek nem voltunk, és nem tudom, hogyan történhetett meg, de az lett, hogy Farkas és a lánya sírnak a konyhánkban, én papírzsebkendőért szaladgálok, és a döbbenettől nem találom a szavakat. 

Történt ugyanis sok évtizeddel ezelőtt, Farkas 16 éves apját, és annak bátyját konkrétan _eladták_ katonának Németországba. Gondolom a szülők nem tudták, mi történik, illetve nem is vagyok biztos benne, hogy konkrét adásvételről lehetett szó, de az igazságot már valószínűleg nem fogja megtudni senki, hiszen mindenki a föld alatt van már. Szóval, ezt a tizenhat éves fiút elvitték katonának, aki a halála előtt elmesélte a fiának, hogyan végeztek több faluban is a lakossággal, nőkkel és gyerekekkel. Hogyan harcolt a fronton, és amikor elbukott a háború, és nem kaparta ki az SS tiszteknek járó tetoválását, hogyan vitték el orosz hadifogságba. Aztán az utolsó utáni hadifogolytábor felszámolása után ő is kiszabadult, és a hatvanas évek elején hazajött, családot alapított. A családját, ha ivott, félholtra kínozta, menekültek tőle a gyerekei és a felesége amerre láttak - a szomszédok padlására, pincéjébe. 

Egy dolog amikor ilyenről olvas az ember, vagy filmen látja, és egy másik dolog, amikor olyan ember meséli el, aki ilyen apával nőtt fel. És a legszörnyűbb, hogy egyáltalán nem tudok haragot érezni Farkas apja iránt - hiszen ő még csak egy gyerek volt. Egy gyerek, akit abban az időben, amikor bálokba kellett volna járnia a lányok szoknyái után, kiszakítottak a számára ismerős környezetből, és elvitték a pokolba. Én komolyan azóta ennek a "vallomásnak" a hatása alatt állok. Egyrészt nem tudjuk, mivel érdemeltük ki ezt a bizalmat, másrészt ennek fényében az élet és halál nyomasztó körforgása már nem is tűnik annyira nyomasztónak. 

Ott ült előttünk az a két ember, apa és lánya, a lány még csak 23 éves, győzködi az apját, hogy nem a te hibád, miközben látom rajta, hogy őt is ugyanannyira mardossa az önvád - pedig tényleg nem az ő hibájuk. 

Nagyon remélem, hogy igaz az, hogy minden családi tragédia elmeséléssel gyógyul, és eljön majd az a nap, amikor úgy tudnak mesélni erről, hogy már nem fáj nekik.

11 megjegyzés:

  1. Hú, még olvasni is nyomasztó volt. Remélem, sikerül valahogy feldolgozniuk, meg neked is!
    (Egyébként ha hisznek a családállításban, akkor az pont az ilyen transzgenerációs traumákra van kitalálva.)

    Engem az is nagyon szíven ütött, amikor a nagymamám az egyik utolsó telefonbeszélgetésünkkor a semmiből elkezdte mesélni, amikor terelték a zsidókat 44-ben az utcán (budai kerület), és hogy ki mindenki volt a sorban, akiket ismert, és hogy "éreztük, hogy valami nagy baj van". Nagyon nyomhatta ez az emlék a lelkét, pedig ő maga is gyerek volt még, kiskamasz, ha akart volna tenni bármit, akkor se tudott volna.
    Azóta mindig a fejemben van, hogy hányszor sétálunk el olyasmi mellett, ami 70-80 év múlva potenciálisan a törikönyvek lapjain fog szerepelni és ami ellen tehettünk volna...

    Bocsánat, ez kicsit mellékvágány lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hiszünk, Ladó volt is családállításon.
      Szerintem hatalmas lépés a szomszéd részéről, hogy beszél róla, és ha ő nem is, de a lánya valószínűleg ki fogja tudni oldani, mert akarja, dolgozik vele. Nagyon drukkolok neki.

      Szegény nagymamád, meg mindenki, aki ebben élt. Az egyik nagypapám vak volt, ezért ő megúszta (cserébe mással traumatizálta apámat), a másik meg hívő, nem volt hajlandó fegyvert fogni, őt mondjuk alaposan elverték, de aztán jött valaki, aki betegnek igazolta, és nem kellett a frontra mennie. Ezután nagyanyám főztjét vitte a vonatokhoz, adta az ételt a deportáltaknak meg a katonáknak, akik őrizték őket - mindegy volt neki, kinek ad, csak adjon. Mégsem gondolom, hogy hős lett volna, egyszerűen ember tudott maradni, míg mást elvittek, nem tudta irányítani a sorsát - gyakorlatilag ellopták az életét, ezernyi sorstársával együtt. Nagyon sok érzés kavarog emiatt bennem, pl. hogy hogyan tudta túlélni, hiszen azért ennek a felénél is jobb a halál. :(

      És egyébként, szerintem nem mellékvágány amit írsz, abszolút releváns. Van egy csomó dolog ami ellen összefogással lehetne tenni, javítani, mégsem megy, és ha lesznek még töri könyvek, biztosan úgy lesz, ahogy mondod. Vakarják majd a fejüket az utódok, hogy hogyan lehetett valamit ennyire elcseszni. :(

      Törlés
    2. Brrr. Igen.
      Az említett nagymamám (majdani) férje úgy úszta meg a frontot, hogy ironikus módon élet és halál között feküdt egy nagyon súlyos tüdőgyulladással kórházban hetekig, pont, amikor be kellett volna vonulnia, és mire felépült, már szerencsére nem volt hova menni.
      A másik oldali nagyszüleim a "másik oldalon" voltak: nagyapám Radnótival együtt volt Szerbiában és csak a véletlen szerencsén múlott, hogy nem ugyanabba a halálmenetbe került, hanem valahogy visszajutott Budapestre, nagyanyám meg csillagos házban élt túl. Ez az oldal is rettenetes nyomasztó, csak másképp...

      Törlés
    3. Szerintem sincs ilyenben jobb vagy rosszabb oldal, fel sem tudom fogni azt a halálfélelmet, amit akkor emberek érezhettek. A fél családom testközelből tapasztalta meg a deportálást, a Dunába lövést, vagy a gettósítást, ezekkel a sztorikkal nőttem fel, egy ideje titokban jegyzetelem a nagymamám történeteit, még nem tudom, hogy mit kezdek majd velük, de fontosnak tartottam, hogy megmaradjanak az utókornak.

      Törlés
    4. Borzasztó sorsok mindkét oldalon. Az elkövetők
      is áldozatok voltak, ellopott, soha nem kárpótolt életek, telis tele kegyetlen, feloldozatlan dolgokkal.
      Lujza szerintem fontos, hogy leírd őket. Ha másért nem, az utódaid miatt, hogy tudják, hogy attól, hogy régen történt: megtörtént, és nem szabad, hogy megismétlődjön.

      Törlés
  2. Olvasd el Szilvási Lajos Fekete ablakok c. regényét, az erről szól (hogyan vitték ki akkoriban ezt a korosztályt a frontra).

    Az én nagyapám 18 éves volt akkor, amikor kivitték, én már nem ismertem, meghalt még mielőtt megszülettem. Anya szerint nem mesélt soha a háborúról. Nem lett alkoholista és soha nem bántotta a családját. A kommunizmus/szocializmus alatt feketelistára került a háborúban betöltött "szerepe" miatt, nem kapott munkát sehol, anyáék rettenetes nyomorban nőttek föl, politikailag nemkívánatos családként. Apa el is vesztette a belügyminisztériumi állását, mert a Párt nem egyezett bele, hogy elvegye egy "háborús bünös" lányát.

    Sok mindent megtesz az ember a túlélésért, és van olyan helyzet, amiben, még ha önhibáján kívül kerülsz is bele, az egyetlen működő coping strategy az, ha leveted magadról az emberséget. A koncentrációs táborokat is így élték túl sokan, erről sem divat beszélni. Mi ezt szerencsére el sem tudjuk képzelni.

    Ada (egy zugolvasód :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ladó nagyon szereti Szilvási Lajost, köszönöm az ajánlást!

      Teljesen egyetértek veled, van az a helyzet, amikor az a túlélés kulcsa, hogy az ember megszűnik önmaga lenni. Sajnálom, ami a papáddal történt, apukád pedig milyen jó fej, hogy így sem tudták eltántorítani a szándékától! :)
      Sose kelljen megtudnunk, milyen ez - ugyanakkor fontos, hogy beszéljünk róla, időnként gondoljuk át, hogy milyen szerencsések vagyunk.

      Amúgy meg szeretem a zugolvasókat, mondtam már? :)

      Törlés
  3. Megrázó lehetett számotokra mindez. Azért szerintem az, hogy meg mertek nyílni előttetek, az azt jelzi, hogy olyan embernek tartanak titeket, akik megértenek egy ilyen helyzetet. Ez szerintem nagy szó. Szüleimmel, nagyszüleimmel, anyósommal nagyon sokat beszélgettem a háborúról, a Rákosi korról, 56-ról. Anyósom rokonsága lágerban halt meg, dédpapám kuláklistára került, apósomékat kitelepítették, és egyikük sem tudta igazán feldolgozni az átélt borzalmakat. És sajnos ma is tragédiák között élünk, csak a legtöbben félrenéznek. Persze, nem olyan borzalmak, mint a koncentrációs táborok, de ma is vannak Magyarországon pici gyerekek, akiket éhesen küldenek aludni, meg ovisok, akik télen tornacipőben mennek gyalog oviba. Máshol meg szemétben végzi a ruha, mert nem divatos. A járvány sokaknak nem csak annyi, hogy nem tudnak kiülni a teraszra, és otthonról kell dolgoznia. Megismertem egy nőt, akit tavaly tavasszal egyik napról a másikra kidobott a munkahelye, adós maradt egy havi bérével. A főbérlője azonnal felmondta a lakást, lenyúlta két havi kaucióját. Napokig teába áztatott háztartási kekszet evett, mert az maradt neki. A neten kért segítséget, úgy vettem neki ennivalót, és egy ismerősömhóz tudott költözni betegápolónak a mamája mellé. Szóval itt ólálkodik a borzalom körülöttünk. Van, aki egyszerűen félrenéz, mások magukra vesznek valamennyit, csak ha mindent észreveszünk, összeroppanunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, úgy gondolom, hogy azzal, hogy a szomszéd elmesélte az életének ezt a részét óriási feltétlen bizalomra vall, ami nagyon megtisztelő, és valahol sokkoló is. De inkább jónak tartom, a traumákról beszélni kell, a titok mutatni akarja magát, az őszinte életnél pedig nincs is könnyebb élet.
      A mostani nehéz sorsú embereknek sem könnyű egyáltalán, és nem is akartam bagatellizálni a problémájukat, de azért a mostani világban sokkal könnyebb adni a rászorulónak, mert (többnyire) van miből, de a háború idején nem volt miből adni, se kenyeret, se emberi szeretetet, jó szót. A mostani helyzetben inkább az a szörnyű, hogy a szándék hiányzik sokszor az emberekből, ahogy írod is, hogy például kukában végzik gyerekruhák. Viszont, ami engem vígasztal, hogy az egyéni tettek adják a nagy egészet. Mindig azt kell meglátni, hol tud az ember jót tenni a saját szintjén. Hogy az előző posztomat hozzam fel példának: nem fogadhatok örökbe minden kóbor kutyát, de azt, aki az én otthonomat választja, igen. Nem adhatok minden rászorulónak pénzt, vagy ruhát, de annak, akinek pont jó az én levetett ruhám, vagy tudom, hogy el tud adni valamit, amire már nincs szükségem, odaajándékozhatom. És így az ember végül nem félre néz, hanem meglátja a lehetőséget, ahol tenni tud valamit.

      Törlés