2020. november 12., csütörtök

Búbánatos fszkivan

A kolléganőmnek ellobbant a szélben a mécsese*, és én vagyok az egyetlen, akit még elér, ezért folyamatos verbális gyomorrúgásokkal jutalmaz. 
Nem szoktam panaszkodni, a munkahelyemről meg egyáltalán nem szoktam írni amióta eljöttem a cirkuszból, de időnként visszasírom a napi 20 hülyét, ezért az egyért cserébe. Mert az van, hogy tulajdonképpen a kolléganőm nem hülye, nagyon okos, tisztelem is az eszéért és szorgalmáért, de olyan mélységes rosszindulat és gyűlölet van benne, amivel nem tudok azonosulni, és időnként szó szerint úgy érzem, hogy undorító, fojtogató keserű gáz lepi el az irodát tőle. Már reggel úgy jön be, ha nem talál közeli parkolóhelyet, hogy mindent baszkod: ajtót, ablakot, széket, tollat. Aztán ahogy jobban belelendül, én következem a sorban. Hétfőn azzal fogadott, hogy eltűnt x összeg, amit ő a saját pénztárcájából adott oda a főnöknek, és nyomatékosan felszólított, hogy jobban figyeljek oda a pénzre - amit egyébként ő kezel.
Egy órával később előkerült a keresett összeg, bent volt a fiókjában, csak mellétette a kasszának. Igazából nem vártam, hogy bocsánatot kérjen, de azt, hogy a dühösmókus stílusán változtasson, bizony, elvárnám. Elképesztő gyűlölettel tud fröcsögni mindenről és mindenkiről. Negyven fölött jár, sosem volt senkije, utálja az állatokat (szőrösek, fujj!), és napjában ötször elmondja, hogy nem érti, hogy tudok együtt élni Ladóval, ő egyáltalán nem tudna alkalmazkodni senkihez. Örülök, hogy ezt így tudja magáról, szerintem ez jó önismereti pont, de nem lehetne, hogy ezzel párhuzamosan ne tegyen megjegyzéseket rám, aki máshogy él? A főnökünk hetente egyszer jön az irodába, olyankor a kolléganőm megtalálja a módját, hogy megalázzon előtte, vagy legalább beszóljon valamit. Ha hibázom valamiben, akkor hónapokkal később is úgy emlegeti fel, mintha rendszeresen elrontanám azt a dolgot. 
És most, hogy a Főnök szeptemberben kitalálta, hogy én is vezessem az online naptárba, hogy melyik ügyfelek jönnek hozzám, mintha fokozódott volna a gyűlölete. Nagyon nehezen jöttem rá, hogy azért van ez, mert ő kap jutalékot a munkája után, én viszont (mint részmunkaidős, leggyengébb láncszem) - nem kapok. A Főnök pedig ezzel szépen megússza, hogy azoknak az ügyfeleknek a jutalékát kifizesse, akikkel én foglalkozom. Természetesen, amikor ez leesett, megpróbáltam megbeszélni vele, hogy tudok erről a dologról, és szándékosan elkummantottam a naptáramból néhány ügyfelet, hátha megenyhül az irányomba, de azt hiszem, hiba volt. Mintha ezzel is még több okot adnék rá, hogy utáljon. Az irodában hetek óta elviselhetetlen a légkör. 
Vittem be almalevet a munkahelyre, hogy igyon belőle nyugodtan, de még mielőtt megkóstolta volna, már megjegyzést tett rá, hogy felkészült rá, hogy nem lesz olyan finom, mint a Sió, hiszen ez nem lé almából préselődött. Később azért megállapította, hogy nem rossz. Én nagyon naív ember vagyok, nagyon igyekszem hinni abban, hogy ha valakivel sorozatosan jót teszel, akkor az majd jót fog szülni egy idő után, de az az igazság, hogy elfáradtam. Olyanná vált, mint a köröm alá futott szálka.

*Kispál és a borz - Zsákmányállat

19 megjegyzés:

  1. Ez rettenetesen fárasztó lehet. Igazi energiavámpír a nő. Jó sok keserűség gyűlhetett fel benne - sajnálom, hogy rajtad áll bosszút érte, mert pont te vagy a keze ügyében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából igen, ez a legrosszabb, hogy eszméletlenül fáraszt. Ugyanakkor azt érzem, hogy semmi okom panaszra, legyen ő a legrosszabb dolog, ami történik velem egy nap. :D csak hát mégis. Időnként lehetnének jó napjai.

      Törlés
  2. Szerintem add tudtára, pont így ahogy írtad, hogy "időnként lehetnének jó napjaid is". Hátha kapcsol. (bár amiket írtál, nehéz elképzelni, hogy értené)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt kellene tennem, de az valahogy olyan lenne, mintha én ő lennék - aki beszólogat. Most van egy éve, hogy együtt dolgozunk, és most jutottam el odáig, hogy magamnak is kimondjam: tarthatatlan ez az állapot. Muszáj lesz beszélnem vele, csak még nem tudom, hogyan kezdjem el. Fontos lenne, hogy közben ne legyek ideges, ne húzzam fel magam, ezt viszont nem tudom garantálni, annyira tele vagyok a tőle jött indokolatlan sértésekkel.

      Törlés
    2. Pedig de, én azt tapasztaltam, hogy az ilyen típusú embert egyszer "le kell ordítani". Pont olyankor, amikor átlépi azt a bizonyos határt, hogy "eddig, és ne tovább". Nagyon-nagyon meg tudnak lepődni, hogy nem hagyod magad, és visszább is vesznek. Nekem legalábbis mindig így volt. Ne hagyd magad! A szelídség, sok esetben, csak olaj a tűzre az ilyen típusnál, kifejezetten élvezi, ahogyan egyre mélyebbre nyújtogatja a csápjait. Hát ne nyújtogassa! Szerintem. ;-)

      Törlés
    3. Az utolsó mondat... :D :D

      Néhány éve még tudtam volna ordítozni, de egy ideje olyan vagyok mint az erdőnk: nincs bennem semmi, ami ordibálni akar. Maximálisan egyetértek ezekkel, amiket mondtok, ugyanakkor a képességem erre nincs meg. Mondjuk, ha így folytatja, lehet, hogy előjön. :))

      Törlés
  3. Ez bosszantó, szerintem amúgy mindenki egyszer életében találkozik legalább egy ilyennel:) az én tapasztalatom az, hogy egyszer kell őket helyre tenni, de akkor nagyon, és utána még lehet, hogy húzzák a szájukat egy picit, de végül elkezdenek tisztelni és felveszik a kellő távolságot ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy nem egyedi eset ez, és minden munkahelyen van legalább egy ilyen. Ez most nekem azért nehezebb, mert nincs másik kollégám, akivel el lehetne vonulni, a remete életnek köszönhetően pedig a hétköznapjaimban ő fix humán lény, akivel minden nap találkozom. Most vagy megedződöm hozzá, vagy kijön az, amit a többiekkel fentebb beszéltünk, hogy előbb utóbb kapni fog a pofájára. De mondjuk azon magam is meg fogok lepődni, ha így lesz. :)

      Törlés
  4. Nagyon sajnálom. :( Az írásaid alapján nem is értem, hogyan képes bárki gonoszkodni Veled.
    Én is lehúztam három évet ilyen kolléganő mellett, nem volt felüdülő munkába járni. Az én módszerem végül az volt, hogy teljességgel figyelmen kívül hagytam, a köszönéseken és egyéb kötelező kommunikáción kívül nem beszéltünk semmit. Az ellenem irányuló akcióira nem reagáltam - ég tudja, hogyan tudtam megtartani az állásomat, mert a státuszomra pályázott. De aztán szépen lassan leállt: nem kapott tőlem figyelmet. Nem balhéztunk többet, nem tettem helyre, hanem egyszerűen végeztem a dolgomat. Egy energiavámpír meg figyelemre vágyik, így miután beszüntettem mindent, szépen lassan sorvadásnak indult és továbbállt. Akármilyen gonoszan is hangzik.
    Elhiszem én, hogy a kolléganődnek biztosan sok problémája van, amit nem tud feldolgozni, és neki a legrosszabb így élni, de ez a viselkedés sosem lehet megoldás. De lehet, hogy ennyi idő után már én nem tudok kellő türelemmel fordulni ehhez az embertípushoz. :D

    Kitartás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)

      Ez a taktika sokkal közelebb áll hozzám, viszont pont amiatt, mivel csak ketten vagyunk, szinte lehetetlen teljesen nullára redukálni a kommunikációt. Ráadásul vannak ügyek, amin mindketten dolgozunk és emiatt muszáj egyeztetni. Viszont valószínűleg ez lesz a megoldás kulcsa.

      Egyébként meglepő, de ahogy ezt kiírtam, máris mérföldekkel jobban érzem magam.

      Törlés
    2. Pont ezt szerettem volna kérdezni tőled, hogy jobb lett-e, hogy kiírtad magadból, de itt a válasz.
      Felmerült bennem az, hogy talán amiatt fröcsög annyit, mert korábban sehogy máshogy nem kapott figyelmet, csak akkor, ha valami baja volt és hogy az ellened irányuló áskálódása és a téged rossz színben feltüntetése csupán azért van, hogy benefitet szerezzen a főnöktől. Nekem az jött le az írásod alapján, hogy ő egy bizalmatlan és szeretethiányos nő, akiben a sok év megkeseredettség és magány rosszindulatot indukált.
      Hiszem, hogy a magad szelídségével meg tudod húzni az énhatáraidat vele szemben is. :)

      Törlés
    3. Köszönöm, nagyon kedves vagy! :)

      Igen, azzal, hogy leírtam ide, gyakorlatilag rájöttem, hogy az érzéseim jogosak vele szemben. Amíg nem írtam róla, azt gondoltam, hogy túlreagálom, illetve bizonyára bennem van a hiba, valamit nem csinálok jól vele kapcsolatban, viszont így kiírva kicsit összeállt a kép, illetve elengedtem az arra való törekvést, hogy vele valaha is jó kollégák leszünk. Nem, nem leszünk. Ez ennyi. :)

      Törlés
  5. Hogy megragadjam a lényeget: a te almaleved biztos, hogy ezerszer finomabb, mint a Sió. :)
    Nagyon sajnálom, hogy ilyen emberrel kell együtt dolgoznod, és csodálom a türelmed és higgadtságod. Én már tuti elküldtem volna melegebb éghajlatra szokásos finom, úrilány stílusomban.
    Az ilyen embernél nem tudom, mi használna. De nem szabad hagyni, hogy úgy érezze, ő van uralkodó pozícióban. Egyszer vagy tényleg le kell ordítani, vagy minden megjegyzésére csípőből visszatüzelni hasonlóan kedveset. Bár inkább az előbbi, mert az utóbbi egy fárasztó játszmázásba csaphat át.
    A lényeg: ne hagyd magad! Az ő élete annyira rossz, hogy csak ezek adnak neki örömet. Ne add meg neki ezt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy a lényegre reflektáljak: bárcsak megkínálhatnálak egy pohár almalével. Vagy akár kettővel. :)
      Valószínűleg megérezte ő is, hogy hiányzik a szar az életemből, csak hiánypótló jelleggel szararcoskodik. :P ilyenkor, hétvégén olyannak tűnik, minha csak egy rossz álom lenne. Majd elmúlik. :)

      Törlés
  6. Drága Adél! Aki téged nem imád, az egy hétmérföldes idióta. A hülyeségre meg nincs orvosság. ❤

    Mici

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És az év Legkedvesebb Kommentjének díjnyertese: Vackor Mici! <3

      Törlés
  7. Engem nagyon leszívnak az ilyen kolléganők... most is van egy, friss, lehet, hogy kiírom magamból. Szóal' megértelek Adélom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írd ki, legalább te viccesen tudsz az ilyen idiótákról írni. :D

      Törlés