2023. december 4., hétfő

Don't judge

Három napja szedem a D vitamint és olyan, mintha kicseréltek volna. Csökkent a szorongásom, sokkal jobb a kedvem, és ugyan péntek óta minden napra volt valami program, jól éreztem magam házon kívül (a ruháimban is). Persze, esett a hó, ez is biztosan sokat számít.

Külsőségek.

Egyébként most az előítéletek gondolata foglalkoztat. Olyan mocskosul könnyű belecsúszni abba (nekem is), hogy mások viselkedése felett ítélkezzünk, mintha jogunk lenne apró (sokszor téves) információkból bárkit bármilyennek megbélyegezni, annak reményében, hogy mi jobbak vagyunk (vagy jobbnak tűnjünk) másoknál. Ha nincs az önigazolás mögött önismeret, az ítélkező magatartás számomra visszataszító.

Aki olvasta a blogom a kezdetektől, tudja, hogy Ladóval a kapcsolatunk eleje nem volt könnyű menet, nagyon sokat harcoltunk (nyugodtan írhatnám, hogy harcoltam), sokszor olyan csatákat is megvívott velem, ami csak az én fejemben létezett. Volt olyan helyzet is, hogy amiatt feszültem vele össze, mert valaki beszólt nekem, hogy milyen embernek gondol, amiért egy elvált, négy gyerekes apukával járok. Mintha ez a tény, hogy valaki elválik négy közös gyerekkel, indok lenne arra, hogy elítéljék. Abban az időben nagyon sokat adtam mások véleményére, az határozta meg a saját magammal való kapcsolatomat is, hogy mások mit gondolnak rólam. 

Aztán volt egy autóbalesetem, ami után áthelyeztem a fókuszt a saját életünkre, átértékeltem minden addigi tapasztalatomat és úgy döntöttem, hogy attól fogva nem generálok drámát, nem harcolok azzal az emberrel, akitől ennyi éven át olyan sok szeretetet kaptam. Szövetségesem lett, a legjobb jóbarátom, azzá vált, akivel otthon vagyok, bárhol legyünk a térben fizikailag. Továbbra is kapom a beszólásokat, bár nyolc év együttlét után már teljesen másokat, mint eleinte. Minden nap elítél valaki valamiért. 

Leggyakrabban az étkezési szokásaim miatt ("eredj legelni"- és hasonló kedvességek), de ha valamiért szóba kerül, hogy saját elhatározásomból nem szeretnék gyereket vállalni, akkor is simán leönzőznek, anélkül, hogy ennek az egyébként egyáltalán nem súlytalan döntésnek a hátteréről bármit tudnának (vagy közük lenne hozzá). A kedvencem mégis az, amikor valaki magát kedvesnek, empatikusnak vallva, mások háta mögött megjegyzéseket tesz, kibeszélő showt tart, majd mintha mi sem történt volna, éli tovább a kis képmutató életét, amikor esetleg az ember megpróbálja szembesíteni a viselkedésével. Ezzel a mondattal pedig máris önellentmondásban vagyok, ezalapján én ugyaolyan ítélkező vagyok, mint bárki más.

Nem ítélkezni egyáltalán nem könnyű. Elfogadni és felülemelkedni egy sértő megjegyzésen kifejezetten nehéz, de sokszor a dolgok mögé nézve könnyebbé válhat. A múltkor a boltban egy néni háromszor is nekem tolta a bevásárló kocsit, aztán kiderült, hogy valószínűleg kicsit demens. Nehéz belegondolni a  demenciájával valószínűleg magára hagyott idős ember helyzetébe, aki úgy próbál gondoskodni magáról, hogy néha azt sem tudja hol van, de ha belegondolok, akkor könnyebbé válik elviselni, hogy harmadjára is nekemtolta azt a rohadt kosarat.

Van egy podcast sorozat (Egyszer lent), nagyon szeretem, sokat segít abban, hogy elfogadjam idegen emberek bántó mondatait, vagy számomra sértő viselkedését. Nagyon megragadott Varju Péter története, akit parkinsonnal diagnosztizáltak. Ő mesélte, hogy egyszer egy nehezebb napján egy vasúti takarító beszólt neki. A járása alapján részegnek gondolta, ő pedig aznap pont olyan kedvében volt, hogy elmondta, hogy parkinsonos, de nagyon sokszor túl fáradt ahhoz, hogy megvédje magát a teljesen idegen emberek aljas beszólásaitól. Engem iszonyúan megérintett. Egy mozgássérült betegsége könnyebben beazonosítható, de egy mentális betegség, vagy akár más, komolyabb probléma kívülről egyáltalán nem látszik. De egy egyszerű fáradtság, kimerültség is okozhat olyan viselkedésbeli megnyilvánulást, amitől az embernek feláll a szőr a hátán. Egy rosszul fogalmazott mondat, vagy rossz hangsúllyal ejtett szó, mindennek tud súlya lenni.

Ezúton szeretném magam arra megkérni, hogy legyek sokkal elnézőbb és nagylelkűbb az emberekkel, főleg azokkal, akik nem szimpatikusak nekem (mert lássuk be, azokkal könnyű, akik amúgyis szimpik). Egyszerre csak egy napig, aztán ha az sikerül, csinálok egy egyhetes kihívást.

12 megjegyzés:

  1. Jaj, én is pont erről akarok írni legközelebb, egy cikk (meg Boni náthája) apropójából.

    Jó neked, hogy érzed a D-vitam hatását. Egyszer egy orvos azt mondta, miután felírta a D-vitamint, hogy meglátom, RÖGTÖN kevésbé leszek majd fáradt, miután beszedtem. Sajna én nem éreztem :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a posztot! :)

      D-vitamin: lehet, hogy az a titka, hogy "megromlott"? :D

      Törlés
    2. Tamkó: én sose éreztem még a D-vitamin hatását, pedig többször szedtem már :(

      Törlés
    3. Hát lányok, azért sokat dob a placebo hatás is a helyzeten.

      Törlés
    4. :D :D
      Nem is tudom, mi rendíthetné meg jobban a hitemet a d-vitaminban, mint hogy rájövök, az segít, hogy segítek magamon.

      Törlés
  2. hát igen. ez a nehéz, nem a blogvember!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El nem hiszed, de pont a blogvember kapcsán (is) eszembe jutott. Egyrészt ezzel, hogy kicsit jobban beleláttunk egymás életébe (mondjuk már meg, hogy ki mit csináljon az életével - istenments!), másrészt pont annak kapcsán, hogy panaszkodtam, hogy a végén nehezemre esett, pedig csak elfáradtam, de attól még nagyon jó volt - szóval, mindkét eset, más oldalról ezt a témát érinti.
      Semmi nem fekete és fehér, annyi árnyalatunk van (szinte percenként is változva), hogy tényleg nehéz jól ítélni.

      Törlés
  3. Szerintem azért nehéz semmilyen körülmények között nem előítéletesnek lenni, mert ez egy ősi "kód" az emberben, egy védőháló, ami veszélyhelyzetben védelmet ad, nem kell gondolkodni, gyorsan lehet dönteni. Persze éppen ezért lesz felületes és sokszor téves. És borzasztóan nehezen lehet felülírni is ezeket.
    Én nem olvaslak annyira régen, tehát pl. nem tudtam, hogy Ladó elvált ember. Én is az vagyok, szintén 4 gyerekkel. :) Ezért vagyok előítéletes. :))) De nem, amúgy, már felül tudtam valamennyire írni a dolgot, és elsősorban az számít hogy hogyan bánik a válás után a gyerekeivel, és hogyan a volt feleségével, ez az, ami döntő, nem pusztán a válás ténye. (Nálunk mindkét téren nagyon rossz a helyzet, vagyis 3 év pereskedésembe került, hogy fizessen, és mindent megtesz azért, hogy minél kevesebbet kelljen a gyerekeivel tölteni, volt olyan időszak, hogy 10 hétig nem látta őket, aztán mégis volt egy nő aki még feleségül is ment hozzá, és szült egy újabb gyereket, na ez az, amit nehezen ért meg az ember, nem azt, hogy valaki elvált emberrel kezd.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk 3 évi pereskedés volt, hogy egyáltalán a láthatásra való jogot érvényesíteni tudja. Van ilyen és olyan eset is, és a válóok sem elhanyagolható, meg az, hogy amikor kiderültek a disznóságok, mennyi idő lett arra fordítva, hogy helyre legyen hozva a házasság, legalább a gyerekekért. De egyébként pontosan az ilyen különbségek miatt nem kellene általánosítani, ahogy én benned nem Ladó exfeleségét látom, úgy te bennem szintén nem a te exférjed új nőjét. Elhiszem, hogy nehéz felülírni, nekem is nehéz nem ítélkezni. Ezért írtam ezt a posztot.

      Törlés
    2. A gyerekeim fodrásza, egy nő, vált el 3 gyerekkel. Na ő sokat "segített" abban, hogy meglássam a másik oldalt is, eszméletlen, hogy ő miket művel a volt férjével, és az a durva, hogy ezt még elő is adja nekem, tehát egyáltalán nem is látja, hogy ez mennyire gáz! (Ráadásul ugye közben vágja a gyerekeim haját, egyszer már rá kellett szólnom, hogy beszéljünk másról. )

      Törlés
  4. Én életemben egyszer hánytam buszon, félrediagnosztizáltak és rossz gyógyszert kaptam 20 évesen, nagyon hirtelen jött a rosszullét. Senki nem szólt semmit, gondolom mindenki azt gondolta, hogy részeg vagyok, de a mai napig szorongva gondolok rá. (Soha életemben nem ittam alkoholt.)
    Egy volt kollegám mesélte, hogy ő rendszeresen összeesett, mielőtt 1 típusú cukorbetegséggel diagnosztizálták volna huszonévesen, és egyszer a lépcsőházi takarítónő csak félretolta az útból és átlépett rajta. Hihetetlen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rettenetes. :(

      Ismerek egy lányt akinek az apukája egy kórház előtt halt meg. Rosszul érezte magát, be akart menni, oda is ért, összeesett és senki nem segitett neki. Értem én, hogy sokszor magunkat védjük, de ha a családtagunk lenne, kit védenénk?
      A másik, attól hogy valaki részeg, nem hagyjuk, hogy elüsse a villamos. Nyilván nem kell minden alkoholbeteget hazakísérni, de azért jobb hely lenne a világ, ha nem mindenkiben az ellenséget látnánk.

      Törlés