2020. augusztus 18., kedd

A másik Adél

 Tegnap délután fél négyre beszéltük meg Adéllal, hogy találkozunk a Keresztnél*.

Ladó szabadságon van, és tegnap reggel úgy kelt fel, hogy kifesti a konyhánkat. Mivel én délelőtt dolgoztam, délutánra pedig tervezett programunk volt, lett egy kis feszkó köztünk, hogy miért pont ma (azaz tegnap). Csütörtöktől itthon vagyok én is, ketten minden könnyebb - de nem, neki festhetnékje volt, úgyhogy végül belenyugodtam, hogy ez van, Adél egy hatalmas kupiba fog látogatni.

Délután a munkából hazaérve kicsit tovább nőtt a feszkó, Ladót zavarta, hogy jön Adél, de végül nem mondta, hogy mondjam le. Elfogyott a festéke is, mielőtt végzett volna vele, szóval nem nagyon találtuk egymást. Míg ő elment festéket venni a városba, én találkoztam a legújabb barátnőmmel. **

Nagyon szuper volt, mindent megcsodált, lelkesedett, fotózkodott, teljesen odavolt, hogy milyen fantasztikus hely ez, meg szemet vetett a mosogatógépemre. Mesélt ő is. 

Picit nagyobb területük van, mint nekünk. A párjával tavaly tavasszal ismerkedtek meg, a lánynak volt (van) saját, dunaparti háza. Adél egy menő multinál, a srác (Boldizsár, mondjuk) építészként dolgozott. Aztán elegük lett, egyfolytában álmodoztak csak, hogy majd egyszer így kellene élni - úgyhogy decemberben felmondtak a munkahelyükön, és jöttek volna már márciusban, de covid. 

Most egy jurtában élnek és egy lakóautóval oldják meg a tusolást. Boldi tervezett egy házat maguknak, építkezni fognak. Nagyon nehezíti a dolgukat, hogy itt minden nap esik 80 - de inkább 100 mm eső. Mi mázlisták voltunk a költözéssel és az akkori száraz időjárással, illetve Ladó kapásból az út járhatóvá tételével kezdett, míg náluk most épp nyakig ér a sár.

Egy összkomfortos házból, Budapest adta lehetőségekből és kényelemből hirtelen kikerülni a teljes nomád életbe egy összeszokott párnak is kihívás. Náluk most erősen hullámvasút van, ennél fogva szinte azonnal mélyebb dolgokról is beszélni kezdtünk. Nagyon csodálatra méltó a kitartásuk, ahogy küzdenek napról napra, célokat állítanak és újraterveznek. Drukkolok nekik, hogy meg tudják valósítani az álmaikat. 

Adél hozott nekem ajándékba saját készítésű citromfű-csalán teát, csalán szappant, macerátumot***, egy kis kézzel festett kavicsot és egy ásvány karkötőt. Nagyon meglepett a figyelmessége, és nagyon örültem - ennek a szappannak olyan illata van, hogy egész nap szagolgatnám - fogalmam sincs, mivel csal, de hogy ebben nem csak csalán van, az tuti. 


Végül Ladó is hazaért és látva, hogy milyen jól adélosokodunk így együtt, oldódott ő is. Néhány órával később a grillt is begyújtotta, szedtem pár zöldséget a kertből, Boldit is sikerült áthívni és a fene tudja hogy, de egy spontán kis grillpartit csaptunk egy átlagos hétfő este.

Ma pedig Ladó befejezte a konyha festését, és gyönyörű lett! Arra értem haza, hogy mindent berendezett egyedül, meleg ebéddel és frissen főzött kávéval várt haza. Olyan büszke és hálás vagyok, hogy ilyen ezermester. Így a fehér falakkal az ördögien csúnyára mázolt, zöld kemencénk is egész pofás. Ilonka néninek volt ízlése: megkopott barackszín árnyalat alapon, pálinka-mintás (szilva, körte, barack) hengerezés. Biztosan hiányozni fog a háznak ez a szép minta, de hát ez van, én boldog vagyok a fehér falaktól. Egyszerre lett világosabb és nagyobb a tér - a tisztaság érzés meg isteni!

Még olyasmi van, hogy megkopasztottam a bazsalikombokrot, és most, a friss festésillatot a bazsalikom illata írja felül. Nagyjából hat hét, mire teljesen kiszárad, és morzsolhatóvá válik. Alig várom! 


*Itt a hegyen úgy tájékozódunk, mi gyüttmentek, hogy vannak bizonyos jellegzetes tájékozódási pontok (kilátó, öreg körtefa (vagy 300 éves), vagy egy pasi, akit valamikor régen keresztre feszítettek, és érthetetlen módon nem megy ki a divatból, nem tudják megállni, hogy ki ne tűzzék őt újra és újra, úton-útfélen.

**Mikor Ladónak mondtam hogy bemutatom a barátnőmet, nekem halkan megegyezte, hogy ne nevezzek már a barátnőmnek egy random lányt, akivel alig beszélgettünk még. Néhány órával később Adéllal megállapítottuk, hogy ez egy ilyen női érzés, hogy ez egy gyönyörű barátság kezdete - avagy "megvan a kémia". Ha valakinek értem és értékelem a humorát az első negyed órában (és viszont) akkor az már  több, mint amire az emberekkel kapcsolatban általában számítok. 

***Ki tudja, mi az a macerátum? Én bevallom, nekem a google segített. 

16 megjegyzés:

  1. Drága Adélom!

    Már az első *-nél mosolyra fakadtam, keresztre aggatott pasi, aki nem megy ki a divatból. :D

    Én sem tudom, hogy mi az a macerátum. Elsőre a macera jut eszembe. Megyek is, megguglizom.

    Pálinka-minta, még soha nem hallottam, de nagyon tetszik! :)

    A sztori pedig olyan, mint egy andalító film, remélem, lesznek még ilyen spontán grillezéseitek, amit majd elmesélsz itt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bezzegem!

      A pasival a kereszten nem lenne semmi baj. :D Azt hiszem, Feldmár András gondolata volt, hogy ha létezne földön kívüli lény, aki idelátogatna, azonnal szedné a sátorfáját annak láttán, hogy ez a faj, rendszeresen keresztre feszíti a szakállas, hosszú hajú fajtársait. Lehet, hogy nem nála olvastam, mindenesetre sikerült a gondolatot magamévá tenni, hogy azért ez, hogy kitesszük őt mindenhová, nem egy kedves dolog. :D

      Macerátum: szerintem is macerás dolog. Felmerül a gyanú, hogy előbb volt a cucc, aztán használták a szót minden hasonló dologra, aminek az előállítása bonyolult vajákos-tudományt igényel. :D

      Pálinkaminta: hát nekünk is csak itt tűnt fel, hogy vajon miért eme gyümölcsszeretet a néninél. A sztorikból, amiket mesélnek reóla, az jön le, hogy több pálinkát fogyasztott, mint befőttet. :D

      Sztori folytköv. Igyekszem úgy írni róluk, hogy ne tűnjön kibeszélőshow-nak. :P

      Törlés
    2. Adél a néni folyékony formában szerette a gyümölcsöket, így nem tört bele egyik gyümölcsbe sem a foga...DDD
      Szakállas pasi, nagyon tetszik ez a megnevezés.DDD
      Szeretem az írásaidat!

      Törlés
    3. Valószínűleg igazad van a gyümölcsöket illetően. :D

      Örülök, hogy szereted olvasni, mert én meg szeretek írni. ;)

      Törlés
  2. Csodásan írsz, olyan jó olvasni.

    A szakállas pasit biztos azért teszik ki mindenhova, mert arra akarja emlékeztetni az ő nyáját, hogy ő volt az a szerencsétlen, aki meghalt a bűneikért. Most, hogy ez milyen dolog már, ne menjünk bele, meg úgy az egész kereszténység is milyen dolog már, de az, hogy egy szörnyű erőszak áldozatává vált embert raknak minden útkereszteződéshez, az elég bizarr.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked mennyire cuki neved van már! :D <3

      A legjobb kifejezés erre tényleg az, hogy bizarr. Jó lenne, ha lenne értelme ennek az "emélkeztetésnek", de amíg pedofilok büntetlenül úsznak meg mocskos ügyleteket, meg lehetne részletezni hogy kik és miket úsznak meg, addig nem hiszem, hogy van tényleges értelme a keresztény kifejezésnek. Úgy nem lehet élni, hogy állandóan arra mutogatunk, hogy volt egy pasi, aki meghalt a bűneinkért, szóval akkorcső, megtehetünk mindent (is). :(

      Nyilván tisztelet minden kivételnek, akinek a hite sokat jelent, de azért érezzük, hogy valami nem passzol ekörül. Sajnos.

      Törlés
    2. Igen, igazad van. Sajnos. Nem véletlenül van meg a saját hitem és nem tartozom sehova.

      Nevemhez: köszi :) Egyik kedvenc versikém. Gazdag Erzsi Meseboltjából mondjuk minden vers nagy kedvenc. A házunk megvétele, felújítása és a beköltözés során éreztem úgy, ezek mi vagyunk. :)

      Törlés
    3. Szintén sajátvallás alapító vagyok. :P

      A Mesebolt, hát az nagy kedvenc nálam is. Nagyon tündéri! :)

      Törlés
  3. Annyira jó olvasni ezt a sztorit, iszonyat bátor az új barátnőd, hogy így ki mertek szakadni és új életet kezdtek! Meg nagyon figyelmes, hogy ennyi mindent hozott neked, szóval nekem így látatlanban tök szimpatikus :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))
      Igen, szerintem is óriási bátorság kell egy ilyen döntéshez. Én azt látom, hogy erre nem lehet felkészülni és bármennyire is próbálkoztak, nem tudták, hogy milyen ez 0-24ben egymásra utalva lenni a semmi közepén. Nagyon kemény időszakuk van, de remélem, ha ezt átvészelik, akkor mindent. :)

      Törlés
  4. basszuskulcs, hogy én tényleg szőke vagyok! :D
    leírtad, hogy a "Keresztnél", hát mondom, jó a feszületnél. erre ott a *, meg a magyarázatban egy pasi, akit régen keresztre feszítettek, és mindig felemlegetik... nabasszus, ez mégsem feszület lesz, hanem valaki helyi mártír, akit azért már a gyüttmentek is ismernek.... ááá..... :D :D :D (mentségemre szolgáljon, három órát ha aludtam...)

    izé, a pedofíliát meg társait, azért a szakállas pasi felkent férfi és női követői is bőven elkövették, sokáig büntetlenül is, de ebbe nem/sem mennék bele, mert azért ez ennél egy sokkal vidámabb bejegyzésnek készült! :) <3

    a macerálást le lehet lőni, vagy olajozottan lesz megfejtés majd? :)

    olyan jó, hogy ők ebbe bele mertek vágni! irigylem a bátorságukat, remélem sikerül Nekik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Poppy, igen ugyanarról a helyi mártírról van szó, aki globálisan is halott. :D :D (Tényleg ne menjünk bele, mert volt a pasi, akivel nem volt semmi baj. Aztán jöttek emberek, akik megölték, és elkezdtek a nevében ölni másokat, ésígytovább, mindig lehet mutogatni, de jaa, szóval a lényeg, amit abból a pici csillagból ki akartam hozni, hogy nem a hittel és a vallással van a baj, hanem annak gyakorlatával. Hogy engem, mint nem vallásos embert mennyire befolyásol, hogy időnként akararlanul is belefutok ebbe az évezredes gyilkosságba. Amúgy elárulom: semennyire nem befolyásol, épp csak egy csillag erejéig jutott eszembe, hogy eztamúgymiért? - de azért látom, vagyunk még itt, akik hasonlóan érzik ezt.)

      Lődd le a macerálást, nem terveztem nagyobb bejegyzést írni róla. :P Kíváncsi vagyok!

      Hú, ez a páros nagyon cuki, szeretnék majd még mesélni róluk. :))

      Törlés
    2. de nehhehhem, én tényleg azt hittem, hogy egy helyi mártírról írtál! :D

      az országszerte random fellelhető feszületekkel nekem semmi bajom nincsen. jé, itt egy Jézuska, és (részemről) ennyi. némelyik még szép is tud lenni. valami hit és kapaszkodó (vagy ki minek hívja) mindannyiunknak kell, csak ne kövessünk el a nevében "dolgokat"... (uff! :) )

      (köszi!) macerálás, ha jól tudom, az adott (gyógy)növény megfelelő részét jó minőségű, semleges olajjal öntik fel, teszik el üvegekben, hogy a hatóanyagok szépen lassan kioldódhassanak. talán enyhe hőkezelésnek is ki lehet őket tenni. (?) csak közben belenyúl a gyerek, felrúgja a kutya, leveri a macska.... szóval macerás vele bánni (na jó, nem <3 ), csak időigényes. és ezt a másik Adél csinálta neked? illetve a szappant is? mert akkor nem lesznek annyira elveszettek ott! <3

      Törlés
    3. :D :D

      Amúgy nekem sincs bajom a többezer Jézussal a kereszten, csak most így kijött ez, mint gondolat.

      Macera: pontosan így van, minden részlete. Igen, Adél készítette, saját kezűleg termesztett és szárított gyógynövényekből. Most fejből nem tudom a listát, hogy mik vannak benne, de levendula és rózsaszirom biztosan. A szappant is ő készítette "hideg eljárással", amit nem tudom, mit jelent, dr nagyszerű kis szappan lett belőle.
      Nemnem, nem elveszetteknők, sőt, nagyon jó terveik vannak, de nagyon kiveszi őket a nomádozás és az időjárás, illetve, hogy nem abban a tempóban haladnak, ahogy szeretnének. Nem könnyű életvitel ez, az tuti.

      Törlés
    4. szappant én is akartam készíteni valamikor, csak a sok vegyszer visszariasztott. a hideg, ha jól tudom, az az, amikor -felületesen mondva- csak összeöntöd a hozzávalókat ("zsírt" a "lúggal"), és hagyod a folyamatokat történni.

      nem egyszerű, tényleg. de ha ezt "túlélik" és együtt felépítik..., jajj én nagyon remélem, hogy összejön Nekik! <3

      Törlés
    5. Hát tőlem abszolút távol áll az ilyen kotyvasztás. Az én vajákosságom kimerül a gyógynövény szedés-szárítással. Ugyanakkor Adél azt mesélte, hogy azzal, hogy ezeket az s.k. kozmetikumokat csak akkor "forgalmazhatja", ha vegyész vizsgát tesz. Durva.

      Én is drukkolok ezerrel, nagyon megérdemelnék, hogy sikerüljön nekik!

      Törlés