2021. november 13., szombat

Rézrozsdaszín gombanevelde

 Nagyon cukik kedvesek vagytok, úgy örülök, hogy szeretitek ezeket a képeket. Nem válaszoltam mindannyiótoknak egyesével, de azért most elmondom, hogy nagyon jól esik minden kedves hozzászólás. Sosem voltam népszerű, ezért most a népszerűségem csúcsának tartom, hogy kb annyian olvastok, amekkora egy fél osztály, és ha belegondolok, a valóságban sosem kedvetlek egyszerre ennyien. Tudom jól, hogy csak egy kis szeletet adok itt magamból és az életben lehet, hogy egy csomó olyan tulajdonságom van, ami miatt szóba sem állnátok velem. Az is tény, hogy tulajdonképpen ezt a blogot nem azért kezdtem, hogy emberekhez kapcsolódjak, mégis lett egy ilyen hozadéka, és nekem ez igazán örömet okoz.

Na, de elég az ömlengésből, a tárgyra térek. 

Nem hiszek a véletlenekben, de attól még történhetnek.

Történt pedig egy fura egybeesés*, hogy Pitykegomba írt egy bejegyzést a gombákról, mire másnap rábukkantam a fáskamrában egy darab fára, amin az egyik gomba próbál életben maradni. Poppy kérésére íme:

Eléggé ki van száradva, de most kitettem az erdőbe, hátha nevel majd valamikor termőtesteket. Nem annyira jó kép, mert elég bénák a fények, de ennek ellenére remélhetőleg látszik, és ezzel együtt nagyon remélem, hogy ez gomba, nem pedig valami ciános kotyvalék.
Jó szándékú bolond módjára megsétáltattam. Igen, a gombát. Bori pedig elkísért, közben végig azt leste, mikor dobom el. 

*mivel nem hiszek a véletlenekben, azóta sem értem, mit akar jelenteni ez az egybeesés. 

9 megjegyzés:

  1. Épp azon gondolkoztam minap, hogy mikor írok egy bejegyzést és mások reagálnak rá a saját tapasztalatukkal, úgy is picit többet tudok meg a másikról. Úgyhogy a blogodon kívül a nekem vagy másnak szánt kommentjeiddel is picit jobban megismerlek, és mindennek ellenére (vagy éppen ezért) te vagy az egyik kedvenc bloggerem ;) és én tuti nem néztem volna gombának azt a kék izét :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, ez nagyon megtisztelő, köszönöm! <3
      Egyébként pontosan megfogalmaztad, miért nem csak egyetlen emberről szól egy blog, illetve, hogy miért ennyire jó, ahogy kapcsolódunk egymáshoz teljesen ismeretlenül. Sokat tud adni az embernek, ahogy mások gondolatait és tapasztalatait olvassa, rengeteget lehet tanulni belőle, gyakorlatilag kitágítja az ember látószögét.
      A kék izére meg simán gondoltam volna én is inkább, hogy festék, mint gomba. Csak hat eléggé lehetetlen, hogy festék legyen, mert az összes fát, amit beraktunk a tárolóba, mi termeltük le, illetve a korhadókat mi szedtük össze, és semmi épeszű érv nincs arra, hogy miért lenne festék. :)

      Törlés
  2. Adél én egyfolytában kerestem valamilyen gombácskát /igen aprócskát))/ a fán....)))) nem értettem, hogy hol lehet, arra egészen eddig nem gondoltam volna, hogy a kékszín a gomba... csak ámulok-bámulok.)))

    Mikor hosszabban nem írtál, bizony nagyon hiányoztál az írásaiddal, fotóiddal együtt....én hiányoltalak is...) Jó, hogy vagy megint!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kellett nekem egy kis blogszünet, de nagyon szeretek irkálni, illetve tényleg olyan kedves kis közösség vagytok ti, akik olvastok (annak ellenére is, hogy nem ismeritek egymást), hogy jó érzés írni, tudva, hogy szeretitek olvasni.

      A gomba meg lenyűgöző, ugye? Ha nem olvasom pont Pitykegomba bejegyzését, sose kapcsolom össze, sőt, talán már elfűtöttem volna. De így nagyon érdekes lesz nézegetni, próbálgatni, hogy növeszt-e majd valami gombára hasonlító testecskét. (Tudom, vicces, hogy erre van energiám, de tulajdonképpen azon kívül, hogy időnként ránézek, nincs vele különösebb teendőm. :D)

      Törlés
  3. én nem is tudom, hogy mit írjak! <3 <3 <3

    majd még szedem össze a szavakat, de köszönöm! :) remélem lesz rajta olyan csoda, mint Pitykénél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;)<3

      Át kell gondolnom a helyzetét, mert ma szakadt az eső és láttam, hogy teljesen átázott (ami szerintem tök jól esik neki), viszont azt sem akarom, hogy állandóan verje az eső, hátha a túl sok víz sem jó neki. Vagy mi van, ha megfagy? Túléli, vagy elpusztul? Jajj, tudom, tiszta gyagyás vagyok. :D :D

      Törlés
  4. http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=107

    elnézve a dátumokat, szerintem simán hagyhatod kint a természetben. hiszen amúgy is kéregmentes, korhadó fákon élősködik.
    Pityke esetleg majd kijavít, ugye a száraz fatárolóban csak "vegetált", de most kapott vizet, még azért egy elég jó időt is. remélem hoz termőtestet! :)

    a túl sok vízről, hidegről, megfagy/nem fagy meg... stb meg szerintem pld a növényvédősök tudnának órákig mesélni.... megvan a gombáknak a maguk túlélési stratégiájuk/képletük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, de gyönyörű képek ezek!
      Az idősáv szerint akkor idén még lehet, vagy nem? Vajon mennyi idő kell neki?
      Ja, hát nem értek a gombákhoz, de nyilván túlélnek, hiszen minden évben "eltűnnek" egy időre, majd egyszer csak felbukkantak, igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy most ennek mennyi esélye van, hogy megnő/megmarad. :) De ha változás lesz, mindenképpen beszámolok róla. ;)

      Törlés
  5. én is kerestem a gombát, jól rá is nagyítottam (ennyire értek hozzá, gratulálok magamnak)
    annyira jók ezek az építő párbeszédek is, kellenek!!!

    VálaszTörlés