2021. november 29., hétfő

Advent

Szombaton volt az első énekkaros fellépésünk. Meggyújtották az első adventi gyertyát, mi pedig énekeltünk a templomban. Utána sokan odajöttek hozzám a faluból, idegenek is, hogy megdicsérjenek, meg megkérdezzék, hogy hol tanultam meg szlovénül. Nem is nagyon hitték el, hogy nem tudok, csak pár apróságot (köszönni például). Elképesztően kedvesek voltak. Volt egy pillanat, amikor Ladó telefonált az anyukájával, én pedig néztem a templomot, meg a körülötte játszódó gyerekeket, és arra gondoltam, hogy milyen jó, ha az ember egyszer csak otthonra talál a világban.

Aztán megérkezett az első hó. 

Hajnalban Ladó próbált felkelteni, hogy az autókat rendezzük, mert esik a hó, és sok hó esik. Nem tudtam erőt venni magamon, arra ébredtem 5.30kor, hogy a kályhában pattog a tűz, kint esett 15 centi hó, Ladó meg elment már dolgozni.

Főztem egy kávét, aztán kilestem, és megállapítottam, hogy kell a hólánc, meg el is kell lapátolni, mert különben nem fogok tudni lemenni a hegyről. 

Aztán eléggé bestresszeltem, mert egyfolytában bénáztam a lánccal, nem tudtam rendesen felrakni. A hólapát irdatlan nehéz volt, nagyjából egy kilométeren kellett elkotornom a havat, közben csatakosra izzadtam a hajam, a bugyim, meg nagyjából mindenem. 


Fél nyolckor úgy éreztem összeesek a fáradtságtól, úgyhogy elláttam a kutyusokat, meg bementem reggelizni. Ekkor kicsit megnyugodtam, okosan elwhatsappoztam a főnökömmel, hogy késni fogok - ha ugyan beérek még ma - aztán felhívtam a legközelebbi szomszédot, hogy ha esetleg segítene feltenni a hóláncot, annak nagyon tudnék örülni. 

Jött is azonnal és akkor, ahogy odaért, kiderült, hogy a lapátolás-hóláncozás-izzadás szentháromságában valahol elhagytam a kocsikulcsot. Teljesen kikészültem (van pótkulcs, csak még nem kaptuk meg), mondtam a szomszédnak, hogy sajnálom, hogy hiába jött, de ez most nem fog így menni. Végigfuttattam gondolatban, hogy merre jártam már aznap: etettem kutyát, madarat, fényképeztem, lapátoltam (marhasokat), az a kocsikulcs gyakorlatilag bárhol lehet azon az egy hektáron. 

De a szomszédomat nem parafából faragták, tapogatta a havat, meg a kupacokat, amiket összedobáltam, mialatt a kétségbeesés és kimerültségtől a sírás határán hajtogattam neki, hogy hagyja a fenébe. 

Aztán egyszer csak ott volt a kezében a kulcs. 

Hirtelen nem is találtam szavakat, elsírtam magam a megkönnyebbüléstől, kérdeztem, hogy hogyan csinálta, ő meg mondta, hogy nem tudja, véletlenül ott volt. De hát nincsenek véletlenek - mondtam erre én, és akkor pár másodpercig úgy meredt rám, mintha kínai lennék, én meg csak törölgettem a szemem. 

Kicsit vártunk, hogy kisírjam magam, aztán beültem a kocsiba, és minden elakadás nélkül sikerült eljutnom az útig, ahonnan csak lefelé kell már menni. Elköszöntünk, visszasétáltam letusolni, aztán eljöttem dolgozni. 

De előtte még kötöttem egy piros szalagot a kocsikulcsra, biztos, ami biztos. 



Bori első hóesése - pontosan úgy is viselkedik, el lehet képzelni, mennyire cuki 

Bikfic is nagyon éli a havat, annak ellenére, hogy szinte lebegő üzemmódba kell kapcsolnia. 

Mikor beültem az autóba, az összekapcsolódott a telefonommal, ezt a számot dobta be a Spotify.

"Megszületni a világra gyönyörű,

Benne lenni a világban gyönyörű,

De kiszületni a világból az a szép,

Elhagyni a csónakot a tengerért!"

Akkor persze anyára gondoltam, hogy elhagyta a csónakot a tengerért, meg arra, hogy mennyire nem szerette a havat, csak bentről. Érdekes, soha nem láttam, mi bennünk a közös, de amióta elment, azóta sokszor megtalálom, felfedezem őt önmagamban.

13 megjegyzés:

  1. Jaj, nagyon kemény csaj vagy!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, dehogy. Ha kemény lennék, nem lenne most forró láva az izmaim helyén. :D

      Törlés
    2. tudod, kilométernyi hókotrás, meg hólánc felszerelés, én ámulok!

      Törlés
    3. Olyan is vagyok ma, tényleg mindenem fáj. De ez olyan, hogy meg kell csinálni, menni kell, kész. Az ember (én) nem gondolkodik rajta.

      Fodor Ákos írta le jól: "Kibírhatatlan! - mondjuk - és kibírjuk." - és mennyi mindent kibírunk.

      Törlés
  2. Mintha magamat olvastam volna, én is szoktam ilyen nagy eltűnéseket okozni és után a sírásig hergelem bele magam.
    A hó és a havas képek, na meg az idézet csodaszép! ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan így, hergelés a jó szó erre. Ritkán van ilyen, mondjuk fél évente egyszer, de akkor egyszerűen nem jut eszembe a varázsmondat, hogy "Don't panic!". Utána meg nevetséges, hogy milyen gyerekesen viselkedtem.

      Bizony, gyönyörű a tél, örülnék, ha maradna - még akkor is, ha baromi nehéz vele, mert kicsit hígítja ezt a november végi sötét masszát.

      Törlés
  3. Te vagy az én FeketeIstvánom <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg, milyen találó!!! mióta gondolkozom ezen, hogy kire/mire emlékeztetnek ezek az írások...

      Törlés
    2. Édesek vagytok, pedig most nem is írtam a természetről. Viszont, akkor nem hiába szeretem annyira, titokban a részemmé vált a látásmódja. :)

      Törlés
  4. Nahááát, de rég láttam ennyi havat egy kupacon! Van még remény! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lenne bizony egy télre emlékeztető tél. :)

      Törlés
  5. Adventi ajándék vagy nekem! Szeretném rendszeresen olvasni gondolataidat, és ezek a szép havas képek, az öreg szekér látványa megindító...
    Szívesen látnálak a partfalamon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta! Örülök, hogy itt vagy, érezd jól magad nálam. <3

      Törlés