2020. június 3., szerda

Fönt meg a felhők

Lusta vagyok írni. Nincs is miről. Istenről  írtátok, hogy írhatnék, de hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, nem fogok. Bárkivel szívesen megosztom a nézeteimet egy pohár bor felett elmélkedve, de a vallásos hókuszpókuszok és a nagy szavak nagyon távol állnak tőlem, így inkább csak azt írom, ami történik.

De szerencsére nem történik semmi. 

Itt a hegyen minden a legnagyobb rendben. Vízfestékkel festenek a felhők is. 

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ma elkészítettem eddigi életem legfinomabb bodzaszörpjét. Két napja az egész házat bodzaillat járja át, a bodzaszörpön kívül az asztalra is tettem a virágokból, annyira szeretem ezt az illatot. 

Minden nap esik az eső egy picit. Kitárom az ablakokat, had keveredjen a bodza az esőillattal.

Szörpi

Ezalatt odakint - szörpözés közben többször kiszaladtam a házból, hogy:
"ó, milyen szépek a felhők!"

Délután a telkünkről csak ennyi látszott...

... ezért Buksival lesétáltunk az alsó szomszéd házához.

.... és ha már Buksi, akkor ez. 
Tegnap délután is épp esőillattal árasztottam el a házat, amikor Buksi gondolt egyet, felugrott a kanapéra, és kinézett az ablakon,
 Meg akart győződni arról, hogy biztosan nem settenkednek odakint macskák, miközben ő idebent a bundáját menti az eső elől. 

24 megjegyzés:

  1. Meg kell mondjam, még mindig elbűvölőek a fotóid. Ahogy a dolgokat (felhő, szivárvány, Buksi, mező) látod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm. <3

      Meg kell vallanom, a telefonom telistele van fotókkal a... hmmm, semmiről. Illetve a mindenről, ami körbevesz. Nem tudom, milyen megfontolásból lövöm őket - hiszen ezek telefonnal készült képek, nem influenszerkedem velük, nem használom őket semmire. Ezek alapján viszont azon gondolkodtam, hogy vajon, ha nem fogok már fényképezgetni, azt jelenti majd, hogy megszoktam ezt a szépet, vagy azt, hogy végre nem turista vagyok a saját otthonomban? :D

      Törlés
  2. Csodás képek! Még hozz ilyeneket :) Annyira jó látni ezt a ropogós zöldet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor hozok még. :D

      A Buksis képen kívül egyik színárnyalatba sem nyúltam bele - Buksinál bele kellett, mert szembe jött a fény. Ez a mindennapi eső nagyon jót tesz a zöldnek, kicsit aggódtam, hogy a fűnyírás miatt kiég a fű, de eddig úgy néz ki, nem nagyon fog.
      Az alsó szomszédunkban meg nem lakik senki, nincs nyírva a fű, ott konkrétan beért az összes mezei fű, mintha gabona lenne. :D

      Törlés
  3. Én csak a szokásos <3-t tudom hozzáfűzni :) <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D <3

      Jajj, téged meg jobban várlak már, mint zsidók a messiást. (Na, szép kis hasonlat... :D De igaz... :D)

      Törlés
  4. Buksinak milyen jóóóó......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még nekem, hogy ő van! ;)
      Nálatok megjavult a kiskutya?

      Törlés
  5. Annyira tetszik, h igy tudsz orulni dolgoknak. Sokszor gyonyorkodom a felhokben en is. Jo ha eszreveszi az ember azt a sokfele szepseget, ami korulveszi, es halas tud lenni ertuk. A bodzaszorphoz gratulalok, epp a napokban tervezem, megegyeztunk a batyammal, h elmegyunk bodzat szedni. Nehany evvel ezelott gyonyoru helyen szedtem valakivel, aki a legfontosabb volt szamomra. Mindenhol bodzaszorp keszult a hazban, nagyon sok lett. Azota h o nincs, nem birtam ravenni magam, h keszitsek ujra, de most eljott az ideje.
    Szeretem a kepeket! Keszits sokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan kedves vagy! Igyekszem örülni mindennek, aminek lehet, sok rossz dolog van, amin nem lehet örülni, nem lehet változtatni.

      Nem tudom, hogyan veszítetted el a Bodzás Személyt, de állítólag az agyunk illatokkal emlékszik a legjobban az érzéseire. Talán ha újra készítesz bodzaszörpöt, az már a továbblépés jele. Drukkolok, hogy szedjetek a bátyáddal, és készís újra!

      Törlés
    2. Igen, ma szedtunk rengeteget a testveremmel delutan, eloszor csinaltam neki ket jo adagot, aztan most este keson itthon is magunknak. Valoban, egyfajta tovabblepes, mint amikor eloszor suttem utana sajtos rudakat, ami a kedvence volt, meg ilyen-olyan etelt kepes voltam megfozni ujra. A bodza nehezebb volt egy fokkal, mert arrafele jartunk anno bodzat szedni, ahol van egy erdom, nagyon szep arra minden, es az egy kulonosen emlekezetes, bekesseges es szep delutan es este volt. Aznap boldog voltam, utana tobbet nem.
      Varatlanul veszitettem el, belehalt egy korhazi fertozesbe 39 evesen. Utana az Ur beiratott engem az alazat iskolajaba, nehany osztalyt mar kijartam. Halas vagyok, h elek es egy ideje mar ujra bekessegem van.

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy ezt elmesélted.
      Már az előző kommentednél is vahol éreztem én, hogy a te történeted nem egy szakítós történet.
      Borzasztóan sajnálom, ami vele és veled történt. El sem tudom képzelni, hogy egy ilyen szörnyűség után hogyan tud valaki helyreállni. Minden csodálatom a tiéd, hogy sikerült. Ennek fényében pedig a bodzaszörp óriási dolog, nagyon örülök, hogy szedtél újra. <3

      Törlés
    4. Koszonom szepen, en is nagyon orvendek a rengeteg bodzanak, mar most olyan kellemes illata van, hat mi lesz meg par nap mulva! ;))
      Azt nem allitom, h helyrealltam, de ez nem is volt cel, mert sosem lehet cel egy helyben leragadni. A hivo elet dinamikus elet, nem statikus, az egy igazi tragedia lenne, ha mondjuk par ev mulva ugyanolyan lennek meg mindig mint pl. most vagyok.
      Csodalatrol azert nem lehet szo, mert bar nem voltak kifejezetten latvanyos jelei, de erosen melyen voltam, O utanam nyult, es kiszabaditott engem. Annyira de annyira duhos voltam, h nincs ra szo, az elso idok sokkja es tompasaga utan csak fortyogtam magamban, hiszen pontosan tudtam, kik hibaztak, hogyan probaltak eltusolni, ugyanakkor azt is, h nem lesz semmilyen per, bar a bennem rejlo jogasz mar akkor bizonyitekokat gyujtott, amikor meg elt. Elengedtem ezt teljjesen.
      Sokat tanultam, pl. azt, h Istennek szuveren akarata van, van megengedo es van elrendelo akarata. Azt is megtanultam, h nem, egyaltalan nem en szerettem ot legjobban a vilagon, hanem O, aki teremtette, nem volt sosem az enyem, mindvegig az Ove volt, nem, nem elvette tolem, hanem ajandekba adta egy megszabott idore, majd visszavette. Gyakorlatilag egyutt nottunk fel.
      12 eves voltam, amikor megismerkedtunk, o 17, es volt egyutt 23 evunk es 3 honapunk, egy resze szerelem, egy resze baratsag, a lenyeg, h visszavonhatatlanul kozom volt hozza.
      Nem akarok alszent lenni, nem ertem, mi miert tortent, sok mindent nem ertek, es ez igy is marad, gondolom, de az biztos, h a bodzaszorp, a sajtos rud, a nyultenyesztes, kutyazas, roviden: az elet nelkule is elet ujra.

      Törlés
    5. Egy fiatal élet elmúlása annak is érthetetlen, akit nem érint közelről. Én is haragszom, dühöngök időnként, de olyankor nem Istenre haragszom, hanem csak úgy bele a világba. Valahol ezért is jó, hogy nem írom meg a posztot Istenről, mert én őt teljesen másképp látom. (Kb. mint egy független lényt, akit nem érdekelnek az emberek gondjai. Nem tartom emiatt kegyetlennek, inkább látom őt teremtő erőnek, aki van, volt és lesz. Valahogy az én hitem nem olyan, mint a hívőké, ugyanakkor az is érthető, hogy ebben valahogy mindenki másképpen van benne.)
      23 év után elveszíteni valakit olyan lehet, mintha amputálnák a kezed/lábad. Nem is tudja ezt elképzelni senki. Sok év kellhetett ahhoz, hogy újra élet legyen az élet nélküle.
      Igenis legyél büszke arra, hogy sikerült felállnod. Sokan vannak, akik feladják, vagy évekkel később is ugyanabban a veremben, ugyanazokat a köröket futják - olyanok is, akiket nem ért ekkora veszteség.

      Törlés
  6. Szállnak az égen, dzafehéren, bodzafehéren...
    Tegnap nálunk is ilyen vihar volt, utána átsétáltam a szivárvány alatt. Csodás képek ezek. :)
    A bodzaszörp receptjét szeretném elkérni, ha nem túl titkos a varázsfőzet összetétele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igenigen, Nemes Nagy Ágnes. :)

      Bodzaszörp: lehetőleg autómentes, levéltetvetlen helyen szedj 25-30 virágot. Ne mosd meg őket, mert a virágpor a lefontosabb része a szörpnek. Tedd őket egy edénybe, karikázz rá 2 darab citromot, önts rá 1,5-2 liter langyos vizet. Takard le az edényt, és hagyd legalább 24 órán át ázni a virágokat a citromkarikákkal. Én hétfő este tettem el őket, és szerda délelőtt tudtam üvegekbe tenni, ha kicsit többet áll, az sem gond.
      Amikor eltelt ez az idő, csavard ki a virágokat és a citromokat, majd szűrd le a lötyit. Én tiszta, forró vízzel átnedvesített textilpelenkát (dm-ben 300 ft) tettem a szűrőbe, a barátnőm gézlappal szűri.
      Ezután egy kb egy liter vízben 1 kg cukrot forralj fel - egészen addig, amíg bugyogni kezd. Én egy kicsit keveseb vizet és cukrot tettem, mert nem akartam, hogy nagyon édes legyen (ez a kicsit kevesebb olyan 70-80 deka/7-8 deci körüli mennyiség lett).
      A buborékozó cukorszirupot öntsd hozzá az ázott, szűrt bodzaléhez, adj hozzá két kiskanál citromsavat (a sütőporok élesztők között lehet kapni a boltban, 150 ft egy 50 grammos csomag). Alaposan keverd össze, töltsd üvekegbe. Sötét, hűvös helyen sokáig eláll.

      Nekem ebből a mennyiségből 3 csavaros tetejű borosüveg lett tele. Most nekiállok még egy adagnak, mert ez nagyon hamar el fog fogyni... :)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm :)

      Törlés
  7. Adél annyira szépen, érdekesen, és lélekben gazdagon írsz, nagyon szeretem a gondolataidat, ahogy megéled az otthonotok, a környezeted szépséges gazdagságát...., a fotók pedig nagyon jól érzékeltetik a látásmódodat, és ehhez a fotókhoz szeretettel ajánlom pld. Leonard Cohentől - Hallelujahat, valamint Kulka Jánostól is a - Hallelujaht, magaslatokba tudja röpíteni az ember lelkét...))) Persze csak, ha valaki szereti.)
    Buksi pedig átölelni való kis állat, ahogy kinéz az ablakon.)
    Kívánom, hogy sok ilyen szép élményben legyen részed az életed során, mert az időnkénti nehézségek ellenére - amit ha lehet meg kell oldani - szerintem csak így érdemes élni az életet, rácsodálkozni sok mindenre, de a realítás talaján maradva azért....)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)

      Nekem ez válik be az élet súlya ellen: gyönyörködni a természetben. Időnként visszanézek az ez előtti életünkre, és olyan nyilvánvaló, hogy miért viseltem nehezebben a gondokat. Nekem erre van szükségem, a természet közelségére, én ettől töltődöm fel, ha ez nincs meg, nem műköm jól.

      Szeretem, hogy vagytok itt néhányan, akik örülni tudtok ezeknek a darabkáknak, amiket it megosztok. :)

      Törlés
  8. Adél én alig várom az újabb, és újabb írásaidat, nagyon mélyérzésű ember vagy, ez nagyon jól lejön.
    Élvezd a természetet, mert - aki erre fogékony - ez nagyon sok örömöt, és feltöltődést tud adni...
    Külön jó, hogy abból a nehézségből - amit itt elmondtál - feltudtál állni, erős ember vagy!

    VálaszTörlés
  9. "Szeretem, hogy vagytok itt néhányan, akik örülni tudtok ezeknek a darabkáknak, amiket it megosztok. :)"

    Szerintem még ennél is sokkal többen vagyunk, ahányan ezt jelezzük (írunk).
    Remek ember vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. <3

      És milyen jól tud esni, amikor visszajeleztek. Nem nagyon függök már mások véleményétől, de azért ezek a pozitív visszajelzések nagyon kedvesek - még akkor is, ha saját remekségemet azért nem feltétlenül látom mindig így.

      Erről viszont eszembe jutott egy nagyon jó téma, amiről írhatok. :D Köszi!!!

      Törlés
  10. Csak mosolygok, igazán nincs mit, azt ugyan nem tudom mire gondoltál, de várom!
    :-)

    VálaszTörlés