2020. március 20., péntek

Kevésbé rózsaszín

Próbálom összeszedni, hogy milyen hátrányai vannak ennek a fajta életmódnak, amit mi folytatunk, illetve milyen negatív hatások vannak a járvánnyal kapcsolatban. 

Reménykedem benne, hogy az, hogy jelenleg egy dugóban ülök a határon, segíteni fog a megfelelő gondolatok kialakulásában. 

Kezdjük is akkor a felsorolást a járványhelyzettel. 

  • Dugó a határon: Ladó is, és én is Ausztriában dolgozunk, naponta ingázunk a munkahelyünkre. Amíg kint laktunk, nekem 10 percre volt a munkahelyem, biciklivel, most nagyjából 20 percet kell autóznom. Terveztem, hogy heti egyszer bevállalom majd bringával ezt a távot, ha nagyon jó idő lesz, de közben színre lépett az Apokalipszis, így az az útvonal, amin lehetne kényelmesen, autómentesen biciklizni, egyelőre járhatatlan. Ugyanakkor naponta várjuk a híreket, hogy mikor zárják le a határt a dolgozók előtt is. Munkába menet az osztrák hatóság csak személyi igazolványt kér és munkáltatói igazolást. Hazafelé jövet azonban, most már mindennapos a feltorlódott kocsi és kamionsor. A kérdések változóak, a honnan jöttéltől egészen a hogy érzed magadig, mindenféle triviális dolgok. Nem tudom, hogy pontosan másoktól miket kérdeznek, de valószínűnek tartom, hogy egyre összetettebb a dolog, attól függően, hogy ki, milyen messziről, melyik tartományból érkezik. Mivel én közvetlenül a határ melletti faluban dolgozom, 3 másodperc alatt utamra engednek. Az addig tartó háromnegyed óra a kellemetlen. Mint mindenben, ebben is van pozitívum: a rendőrök humoruknál vannak. 
  • Szomorú látni a néniket és a bácsikat maszkokban és gumikesztyűben mászkálni. Nem tudom, hogy az szomorúbb e, hogy maszkban vannak, vagy a tény, hogy nem tudnak otthon maradni.
  • Egyre nagyobb gyanakvással figyeljük, hogy a honvédség átveszi a terepet bizonyos cégek esetében. Mivel nincs tiszta és világos magyarázat arra nézve, hogy mindez miért történik, gyanakszunk.
Az életmódbeli negatívumok nagyon nehezen jönnek elő ez egyrészt annak köszönhető, hogy eléggé pozitív személyiségem van (Ladóé még engem is túlszárnyal), másrészt annyira élvezzük az itteni életet, hogy emellett minden nehézség eltörpül. De azért, ha keresek, találok dolgokat.

  • Hangyák: ez egy újkeletű dolog. Ahogy eljött a várva várt tavaszi idő, megjelentek a házban a hangyák. Szép sormintában masíroznak a konyhában a kenyérpirító irányába, illetve valamilyen titokzatos oknál fogva, nagyon szeretik Ladó éjjeliszekrényét. Egyelőre nem találtam jó megoldást a likvidálásukra. Porszívózom őket, de ez nem a legjobb megoldás, hiszen egyrészt sajnálom őket, másrészt nem igazán hiszek abban, hogy ez végetvet a menetelésüknek.
  • Fa: fával fűteni nem a legtisztább dolog a világon. Nagyon jó meleget ad, és elképesztően jó a hangulat a kályha előtt ülve nézni, ahogy a narancs lángok táncolnak. Ez viszont rengeteg kosszal és takarítással jár. Nem könnyű behordani sem, viszont itt lép be a képbe, hogy egyrészt nem kell edzeni járnom, másrészt takarítás helyett maximum a telefonomat nyomkodnám. Igazából ez eléggé ilyen kényszeredett negatívum. A fa fűtésnek sokkal több jó tulajdonságát tudom felsorolni.
  • Az út. Nagyon meredek és rossz minőségű út vezet fel a hegyre, és a telkünkön is eléggé nehéz közlekedni, főleg, ha esik az eső. Azonban ennek is van egy nagy adag pozitív hozadéka: itt a madár se jár. Vagyis de. A madarak igen.
  • Az idióta szomszéd. Erről beszéltem már korábban, nem tudok újat mondani. 
  • És végül, de nem utolsó sorban: meg kell tanulnunk, előre gondolkodni. Nincs olyan, hogy ha elfogy valami, akkor leugrom a boltba. Ha valami nincs, akkor azzal meg kell várni s következő hétköznapot. Igazából ezt sem tartom negatív dolognak, egyszerűen arról van szó, hogy ezt az életmódot tanulni kell, és nem, nem fog menni egyik napról a másikra.
... 

Időközben végetért a dugó, és telefonról blogoltam, de már hazaértem, így megint felkerült a rózsaszín szemüvegem.

Ahogy Róka mondta: ez itt egy másik dimenzió. Kint ebédelni, és közben fröccsöt szürcsölgetni olyan, minta az egész járvány egy másik univerzumban játszódna.


Most arra értem haza, hogy virágzik a magnólia.

Tulajdonképpen ezeket sikerült összeszednem. Az bizonyos, hogy nem ezek a világ legnagyobb problémái, sőt! A munkahelyemen egyre több kétségbeesett hívást kapunk, több ezren veszítették el az állásukat, és ebből rengeteg ember van olyan helyzetben, hogy nem tudja, hogyan tovább. Hiába függesztették fel a hitel fizetési kötelezettségeket, vagy az autók műszaki vizsgáztatását, nagyon sok család van, ahol a gyerekek otthoni oktatása nem megoldott. A szülők többsége nem arra van berendezkedve, hogy osztani, szorozni, rosszabb esetben exponenciális egyenleteket megoldani tanítsa a gyermekét. És nagyon szorongva gondolok bele azoknak a gyermekeknek/fiataloknak a sorsába, akik olyan körülmények között élnek, ahol fizikailag, vagy lelkileg bántalmazzák őket. Néha engem is elővesz a szorongás, hogy velük vajon mi lesz, vagy veletek, akiket olvasok, mi lesz ezek után.

A válaszokat nem tudom. 

Azt tudom, amit eddig. Próbálok pozitív maradni, a jó dolgokról írni, hátha akad valaki, aki ezt olvasva a teljes reménytelenségben azt a reményt kapja meg általam, hogy ez a világ nem olyan rettenetes és ijesztő, mint amilyennek látszik, mert vannak helyek, és vannak sorsok, ahol megtörténik ez a csoda. És azt is szeretném, hogy titeket se hagyjon el ez a remény soha, mert igenis, lehet olyan, hogy egy nehéz út után jobb helyre érkezünk. 

15 megjegyzés:

  1. Szörnyű, amit ez a járvány magával hozott. Aki eddig csóró volt, az most az életben maradásért küzd, retteg, hogy meddig tudja még etetni a gyerekeit... A járvány nem az egészségünkre káros... Sok embert konkrétan kizsigerel. Mondanám, hogy remélem, kárpótolva lesznek, és megsegíti majd őket a kormány, de nehezen hiszek a csodákban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, gazdasági vonzata sokkal durvább, és nem látjuk a végét.
      Nem hiszek én sem a kormányban, sokkal inkább az emberi összefogásban, amire azért van példa, talán egyre több...

      Törlés
  2. Az a baj, hogy egyelőre fogalmunk sincs arról, hogy mik lesznek ennek a járványnak a következményei.. a munkahelyem már szerdán bezárt, nem tudjuk mennyi időre. Mennyit bír ki bevétel nélkül.. :(
    Felháborít azonban, hogy tele van minden idössel. Elsősorban miattuk van minden, a korlátozások, bezárások, megnövekedett munkanélküliség, és mégsem maradnak otthon.
    A magnóliád egy csoda! Imádom! :)
    Hangya: hangyaírtó csapda!! Amennyiben hajlandó vagy nekik ilyet kirakni. Bár erős a gyanum arra, hogy nem szeretnél ilyen drasztikus megoldáshoz nyúlni.. só? Ahonnan indulnak, szórj sót oda! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon beláthatatlan ez az egész, sajnálom, hogy bezártatok! :(
      Ja, hát igen, nagyon szépen fogalmaztam az idősekkel kapcsolatban, de nem tudod megmagyarázni nekik. Ők annyi mindent túléltek már, nyugdíjuk is van, mindegy, hogy közben hány család megy tönkre ebben. :(
      A magnóliáról tervezek még fotózni, fantasztikus lény.
      Hangyok: valószínűleg sót fognak kapni, jól látod, hogy a csapda nekem drasztikus megoldás. A porszívózást is nagyon nehezen tolom... :S :D

      Törlés
  3. Az a pozitív a járványban, hogy tutira nem fog örökké tartani. Ezzel biztatom magam, amikor elfog a szorongás, hogy sosem lesz vége. Eddig még minden apokalipszisnek vége lett, ez sem lesz kivétel.

    A hadsereg bevetését konkrétan nem tudom értelmezni, ki is lökte az agyam ezt az infót, úgyhogy most megint meglepődtem, ahogy nálad olvastam. Szerintem sincs erre semmiféle logikus magyarázat. Igaz, arra sincs, hogy nem teszik közzé, hol hány beteg van, nehogy pánik törjön ki - Ausztriában falura pontosan lehet tudni ezeket az adatokat, aztán mégsem tört ki a pánik. De az osztrák (meg az itt élő mindenféle más nemzetiség) bizonyára más állatfaj.

    A hangyák miatt részvétem, egész gyerekkoromban szívtunk velük otthon, utáltam őket. Mindenbe belemásznak, és nem is találtunk ellenük semmiféle hosszú távon is bevált ellenszert, szörnyű.

    Az viszont nagyon szuper, hogy ekkora telketek van, és ilyen jól el lehet lenni kint is úgy, hogy nem találkoztok emberrel. Ezt most kicsit irigylem :D (Bár még nem veszem észre magamon a befordulás jeleit, irtó gyorsan telnek a napok számomra.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsi gyerek mellett nem is csoda, ha repül az idő.

      A hangyákkal valamit muszáj lesz, én arra gondoltam, hogy esetleg lehetne e, hogy kint etetem őket, de hát nem tudom, elég abszurd ötlet. :D

      Igen, én is hasonlókat gondolok, hogy mindig lett valahogyan végül... A hadsereg teljesen wtf, meg az információ hiánya is. Ma láttam egy videót, ahol egy lány Németországból hazajött, önkéntesen karanténba vonult, majd, mivel hőemelkedése lett, megpróbált teszthez jutni. Sok körös telefon után, azt mondták neki, hogy majd hétfőn telefonáljon megint, ha nem lesz jobban. Helló Magyarország!

      Törlés
    2. A kinti etetés vicces lenne :D

      Ha mindenhol látnám a hadsereget, kevésbé lenne nyomasztó, de nálunk fel sem merült, hogy ki kellene vezényelni őket, és nem értem, otthon miért szükséges, mi az értelme.

      Törlés
  4. A katonaságot itt, Spanyolországban is kivezényelték, és ők is átvették néhány cég irányítását. Csak arra tudok gondolni, hogy vész esetén ez így van? Mi egy hete kötelezően itthon, csak az esszenciális munkaerő mehet dolgozni, amit lehet mindent online kell végezni. Azok akiknek ez lehetetlen feladat, kapnak valami segélyt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De nem értem akkor sem, a katonaságot. Elvileg ők máshoz értenek, és nem tudom elképzelni, hogy pl a vasúti közlekedést, ahol elképesztően sok szabályrendszer van, hogyan tudná 'átvenni' - hogy irányítsa. Főleg úgy nem, hogy alig van katonánk, hiszen jó ideje nin s kötelező sorkatonaság.
      Pontosan az nem világos itt, a katonaságon túl, hogy nálunk teljesen jól működhetne a home office - és mégsem. Nem fogadunk ügyfeleket, távmunkában dolgozunk, de az irodába be kell menni. Vajon minek kell még történnie, hogy itthonról dolgozhassunk...?

      Törlés
    2. Szerintem nem úgy veszik át, hogy ők kezdenek el dolgozni, ők adják ki a parancsot, továbbra is a melósok dolgoznak. Pl. hogy textil gyár esetén átálltak maszkokat készíteni,mert az most prioritás. A vonatos példa esetén nem ők irányítják a vonatokat, de ha valami irdatlan vész van, megmondhatják, hogy ez a vonat most megy vagy marad. Felülírhatják a mindennapi szabályokat bizonyos körülmények között. Plusz rendfenntartás. (csak tippelek persze :D)

      Törlés
    3. A vonatos példát érteném is, ha nem tudnám, hogy ahhoz, hogy egy vonat leközlekedjen vagy ne, nem szükséges a jelenlétük. Hogy valaki mit gyárt, megint nem kell a konkrét jelenlét, hiszen az eredmény mutatja, hogy átállt az adott cég.
      A víz és villany esetében jobban el tudom képzelni a védelmet, meg a rendfenntartás esetében is. De 140 cég azért nagyon sok, akárhonnan nézem.
      Igazából a tájékoztatás hiánya adja a bizonytalanságot, emiatt a gyanakvás, de nyilván nincs mit tenni, ez van most. :D

      Törlés
    4. Romániában is nagyon sunnyognak, ott pl az "Emberi Jogok Európai Egyezménye" 15 cikkelyre hivatkozva (https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_HUN.pdf) "Az Egyezmény hatályának felfüggesztése szükséghelyzet esetén" volt kérvényezve. Hogy ez konkrétan mit jelent nem tudni, de sejthető, hogy mozgás korlátozás és a katonaság bevetése a cél ott is.
      Bulgáriában már kint a katonaság (román oldalon volt egy cikk, nyugodtan töröld a linket ha gondolod https://bit.ly/3bcuaJp) erőszakot alkalmazhatnak, de csak akkor ha muszáj.

      Én azt remélem, hogy tényleg arra számítanak, hogy a népek nagyon háborognak majd és egy két embert muszáj lesz elagyabugyálni a saját érdekükben. Jelen esetben minden egyéb gondolat képtelenség. Nincs. Nem létezhet. Megyek a pokróc sátramba. Azt hiszem ez a tipikus esete, hogy ha elmondják mire készülnek baj, ha nem mondják el, úgy is baj.

      Törlés
    5. Igen, mindenhogy baj. De talán az a legnagyobb baj, hogy az emberek korábban sem bíztak a saját kormányukban - tisztelet a kivételnek - és szerintem ez szüli a pánikhangulatot, meg a fosztogatást. Senki nem hiszi el, hogy a helyi önkormányzat gondoskodni fog az élelmezésről, ha arra kerülne a sor. Pedig nagyjából mindenki ezen aggódik jelen pillanatban a legjobban. És a harckocsik megjelenése az utcákon sem éppen megnyugtató - nem hiszem, hogy a pánikhangulat elkerülése érdekében ne lehetne civil kocsikkal járőrözni. Mindenképpen a ki-nem-mondott fenyegetettség érzését kell kelteni - és valahol elismerem, hogy néhány emberre csak ez van hatással.
      Az erőszak alkalmazása alatt nem tudom, hogy pontosan mit értenek, de ha mindez igaz, akkor hamarosan el fog szabadulni a pokol. Rengeteg frusztrált ember van, aki keresi a bajt, és az erőszak további erőszakot fog szülni. Meg félelmet.
      Bújjunk takaró alá, valameddig szerintem ez lesz a legjobb taktika. :)

      Törlés
  5. A katonasággal úgy voltam, mint Luca; elolvastam, felfogtam, de nem gondoltam tovább. Ilyenkor néha úgy érzem magam, mintha igazából egy kő alatt élnék, aki annyira hülye, hogy eszébe sem jut gyanakodni. Pláne, hogy leginkább állami cégekhez mentek ki, ahol meg aztán amúgy is seperc alatt lehet a jelen kormánynak tetsző vezetést választani.... :(
    De anno, amikor a tek-et kivezérelték bp utcáira, meg fegyveresekkel lehetett városszerte összefutni, én azt sem szerettem/értettem. Ha az ember lányának jó kedve volt, vidám meg felszabadult, jött két ilyen pasi és rögtön bevillant, hogy most igazából félni kéne, hogy nehogy egy őrült a tömegbe hajtson, vagy lövöldözni kezdjen...

    A tájékoztatás meg.... Itt a városban is lett egy vírusos eset, kórházban van elkülönítve...stb. Ezt a polgármester be is jelentette, merthogy ők nem akarnak titkolózni, OK, de arról pl egy rohadt szó sem esett, hogy az illető csak napozott a nyolcadikon a panelban és hipphopp fertőzött lett, vagy a titokban idelátogató olasz nagynénitől kapta-e el?!

    A hangyák ellen sajnos nálunk is csalétkek lettek kirakva, amit magukkal visznek a bolyba is. Sajnos van az a hangyamennyiség, aminél már muszáj ezt meglépni. :( Esetleg telepíts oda egy pókcsaládot, ők is jóllaknak és a hangyák is eltűnnek. Vagy egy benti hangyafarm létesítése? :)

    És hogy tényleg mennyire "gyors" a felfogóképességem... (mondjuk nem olvaslak az elejétől kezdve, és néha tényleg azonnal kiesnek már olvasott dolgok... :( ) Ladó-t tényleg így hívják, vagy a Tüskevárból eredeztetve adtad neki amolyan álnévként? És természetesen nyugodtan mond azt, hogy semmi közöm hozzá. :)

    És írjál még! Például a krumpliültetésről is, engem érdekelne az is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A katonasággal tényleg az a baj, hogy félelmet kelt. És a félelem olyan vírus, ami nem válogat, korosztálytól, nemtől függetlenül, mindenkit megfertőz. Ugyanakkor jogos lenne, ha mondjuk olyan szintű apokaliptikus hangulat lenne, hogy az emberek fizetés nélkül fosztoganának, vagy törnének be boltokba, gyógyszertárakba. De mivel erről szó sincs, a rendfenntartást sem tudom igazán elfogadni. Na, nem mintha lenne választásom, vagy benne lennék a sűrűjében.

      Az információ megtagadása pedig mindig is jellemző volt a demokráciára. Ja, nem. Az a diktatúra...

      Nevek: Ladó tőlem kapta ezt a nevet, a valóságban senkit sem úgy hívnak, ahogy itt. Mondjuk a Professzor valóban professzor, de mivel ők Ladóval testvérek, szoktam korábban Ladó Ákosozni is. Nem tudok leakadni Fekete Istvánról, nekem ő ilyen választott lelki apám. :D De amúgy nincs olyan kérdés, amire ne válaszolnék szívesen, maximum olyan, amire inkább privátban. :)

      Olyan kedves vagy, olyan jól esik, mikor ilyen kommenteket kapok, hogy írjak még, megígérhetem, hogy fogok is. ;) :) <3

      Törlés