2023. november 2., csütörtök

Blogvember

 Hellóhelló, üdv mindenkinek! Alaposan megvártam, hogy hiányozzon a blog, hiányozzatok, szó se róla!

Dolly kihívásáról olvasva persze azonnal éreztem, hogy na, itt a lehetőség, hogy visszarugdossam magam ide, de hogy egészen biztosan már az elején elrontsam, a tegnapot még kihagytam. Így legalább nem okozok csalódást senkinek, ha mégsem írok majd minden nap.

Azért arról mindenképpen szót kell ejtenem, hogy noha viszonylag kevés helyen szóltam hozzá, végig olvastalak benneteket, ott lapítottam a háttérben, mint valami kukkoló. Jól esett kicsit elbújni. Egyre többször érzem azt, hogy attól még, hogy van véleményem, nem kell mindig kimondanom, mert amikor megteszem, 80%-ban meg is bánom. Ugyanakkor azt is kívánom néha, hogy bárcsak mások is gyakorolnának ilyen típusú önvizsgálatot - bár, talán ez is egy olyan vélemény tőlem, ami abba a 80%-os megbánási arányba tartozik. Mindegy, elfér a többi megbánt vélemény mellett.

Olyan jó hónapok vannak mögöttem, mögöttünk, hogy úgy érzem, bármiféle beszámoló a halvány árnyékát sem tudja levetíteni annak, amit érzek, de azért majd igyekszem írni az eltelt időről.

Most a legkedvesebb élményemet mesélem el kezdetnek, mert az életem egy tündérmese, aminek tulajdonképpen nagyon kevés köze van a valósághoz*, de azért igyekszem időnként megfelelő mértékben szorongani, hogy megőrizzem az illúzióját annak, hogy valóban élek.

A történet szeptember végén kezdődött. Csodaszép, napsütötte szeptemberünk volt, szinte kárpótolt a júniusi eszméletlen esőzésekért, ami nálunk komoly károkat okozott. Eszem ágaban sem volt, hogy ősz van, ami azt jelenti, hogy hamarosan be kell gyújtani a kandallóba, és kezdődhet újra a madáretetési szezon. Az utóbbi időben ugyanis egyre többet madarászom. Azelőtt is fontosak voltak a madarak, de amióta itthon dolgozom, szabad időbeosztásban, az indokoltnál sokkal többször állok meg, hogy beazonosítsak egy-egy elsuhanó szárnylebbenést, vagy felhangzó dallamot.

Azon a szeptembervégi napon a lugas alatti kávézás közben észrevettem, hogy egy barátcinege és egy csuszka bámul rám. Nem közönséges bámulás volt, nem riadt, vagy kíváncsi, hanem várakozó. Jól van, gondoltam. Várjatok.

A lugason ezalatt feketerigók lakmároztak a szőlőből, ami idén annyira rossz termést hozott, hogy már augusztusban tudtuk, hogy nem lesz szüret, szőlőlé. A kertben még javában virágoztak a tavalyi magról kelt dísznapraforgók, amiken cinegék és tengelicek óriási zajjal csipegettek. Nem értettem hát a bámulás okát a két madár részéről, hiszen ennivalót ad még ilyenkor a természet, de azért arra gondoltam, hogy ki kellene próbálni, mennyire merészkednek közel.

Elővettem a tavalyi madáretetésből maradt egy marék szotyit, és kiszórtam az asztalra. Ettől kezdve pedig nem volt megállás, minden reggel egyre közelebb és közelebb merészkedett ez a kettő.

Persze ne gondoljátok, hogy egész nap mást sem csináltam, csak csábítgattam őket. Mindössze reggelente szántam erre egy húsz percet, kutyaetetés után. Ablakcserében voltunk éppen, horror munka volt**, a régi ablakok kibontása közben iszonyú sebeket kapott a ház, amiket aztán mi javítottunk ki, Ladó a redőnytokok helyét*** tüntette el, én pedig a spalettákat vakoltam vissza. Életemben olyan fáradt nem voltam soha és talán pont ez vitt rá arra, hogy ezzel kapcsolódjak ki.

Két hét sem telt el, ez a két bámulós madár elkezdett a tenyeremből enni. A csuszka bizalmatlanabb, de a kis cinke úgy viselkedik, mintha én költöttem volna ki a tojásból. Mostanra már az etetőben is kapnak reggel és este egy kis marék szotyit, de mivel még mindig jó idő van, nem etetem őket agyon. Tollas kis barátom viszont napközben is keresi a társaságunkat, ha kint vagyunk. Már Ladó kezéből is eszik, sőt, amikor Kölyök jött segíteni tetőt bontani, tőle is elfogadta. Elképesztően kedves az egész kis lénye, nem is hiszem el, hogy ilyen van.

Néha úgy kerül elő, hogy tiszta pókháló a fejecskéje, de volt olyan is, hogy fürdés után, csuromvizes beggyel röppent az ujjamra. Az első alkalommal, amikor a bizalmába avatott, rendesen könnyezett a szemem, annyira kedves volt érezni a kis lábait, a pehely súlyát és azt a finon lebbenést amikor elröppen. Amikor az embernek ilyen barátja van, akkor még azt a mindennapi halálos fáradtságot, derékfájást is könnyebb elviselni, amit a ház felújításában szerez az ember.

Volt olyan, hogy be kellett mennem a városba elintézni egy kellemetlen ügyet, és amíg sorbaálltam úrrá lett rajtam a szorongás, de amikor zsebretettem a kezem, találtam egy szem szotyit, akkor egy csapásra eltűntek a rossz érzéseim, és csak a Kóci apró rezzenései nyomán született érzések maradtak.

Mert persze nevet is kapott. Van egy jellegzetes forgója az egyik szárnytövében, amitől kis kócosnak tűnik, így lett a neve Kóci. Nem túl kreatív, de nekünk megfelel, ő pedig nem panaszkodik miatta.



*és ami tulajdonképpen az egyik oka is annak, hogy ennyi ideig nem írtam. Annyi rossz dolog történik másokkal, hogy hivalkodásnak érzem a saját életemről írni.

**soha többet a büdös életben, akkor sem, ha 5 év múlva kirohadnának a vadonatúj ablakok, amire 15 év garancia van! Inkább járjon kedvére a huzat, a madárdal, a harangszó, a szellemek és bármi, de én mégegyszer ennek a tortúrának nem vagyok hajlandó kitenni magamat.

***redőnyök helyett most zsalugáteres ablakokat kapott a ház. Tényleg kezd olyan lenni, mint valami mesében, ahol a vándor szállást kér az boszorkánytól erdei anyókától.

21 megjegyzés:

  1. Tehát röviden összefoglalva, az elmúlt időszakban egy Disney hercegnővé változtál :)) Ez jó ok végül is a nem-írásra :) Örülök hogy visszatértél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, nem zárja e ki a hercegnősködést a vakolókaállal való zsonglőrködés. :D
      Örülök, hogy még maradtál olvasóm, ennyi idő után is. :) <3

      Törlés
  2. Nekem egyik kedvenc házfelújítási szakaszom az ablakcsere :))) Ezután valahogy sajátnak érzem a házat, főleg ha az eredménye az lesz, hogy a szobában csend (nem szűrődik be minden szomszéd kalapálása és zajongása) illetve a meleg lesz. Kóci egy nagyon jó név, fantasztikus ez a barátkozásod a madárral!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem abszolút az álláspontod. Nálunk nem volt szempont a szomszédos hangok kiszűrése, hiszen olyanunk nincs, de a meleg az igen, és hát nyilván nagyon nagyon megérte, és valóban nagyon nagy életminőségbeli változást hozott, hogy ha elmegyünk itthonról, nem hűl ki a ház néhány óra alatt. De maga a procedúra pokoli volt, nem akarom újra átélni. :D

      Törlés
  3. Szerintem ne legyen ok a nemírásra, hogy másnak rossz, és neked jó. Nem hivalkodás. Erőt és reményt ad mindig, ha az ember tudja, hogy vannak jó történetek, élethelyzetek, időszakok is, nemcsak rosszak. Hogy nemcsak lent van, hanem fent is. A nehéz időszakokban még fontosabb, hogy jót is lásson, olvasson, tapasztaljon az ember. Írjál. :) Nagyon édesek a madarak. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Betty! Igyekszem majd egyensúlyban tartani a dolgokat. :) <3

      Törlés
  4. Kóci ♥️ Nagyon aranyos sztori.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rólad pont lemaradtam a meghívózáskor, de örülök, hogy újra kinyitottál. ❤️

      Törlés
  5. "az életem egy tündérmese, aminek tulajdonképpen nagyon kevés köze van a valósághoz" - én már csak ezért is örülök, hogy írtál, kicsit kevésbé érzem magam egyedül ezzel az érzéssel. :')
    Én amúgy pont fordítva voltam, eredetileg nem akartam beszállni a blogvemberbe, de tegnap pont volt kedvem írni, úgyhogy mégis megpróbálom. :D Aztán majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonszívűek gyülekezzünk! ;) <3

      Én most nagyon lelkes vagyok, már jegyzetben komplett listám van, hogy milyen témákról szeretnék írni. Remélem nem fogy el a lendület, mert arra is hajlamos vagyok. :/

      Törlés
  6. Ó, ez milyen gyönyörű történet, mint egy mese. És a fotó is a végén, köszönöm. Jó, hogy itt vagy!

    VálaszTörlés
  7. Ott Nálatok megállt az idő, nem is 2023 van. Persze vannak jó/rossz dolgok körülöttetek is, és biztos tudnál mesélni róla, de én most csak erre gondolok, erre a 2 kismadárkára. ❤️❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elképesztően hálás vagyok értük, annyira feltölt csak a gondolat is, hogy ezek ketten így bizalmaskodnak (bár, talán a haspókoskodás találóbb kifejezés lenne:)).

      Törlés
  8. Reméltem, hogy a blogvember visszacsalogat. És a sztori awwww. Könnyezés, szívecske és puszi.
    (Ja én közben identitásválságon megyek át, szóval Futrinkáné vagyok új köntösben. :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahó! Örülök, hogy előkerültél, reméltem, hogy nem történt nagyobb baj, mint egy kis identitásválság. ;)
      A blogtörténelem folyamán velem is előfordult néhányszor, és mindannyiszor sokat segített fejlődni. Remélem te is a legjobbat hozod ki belőle. <3

      Törlés
  9. De amúgy szerintem nem hivalkodás, nekem például reménykeltő mások boldogságáról olvasni, mikor rossz kedvem van, sokszor kicsit emlékeztet rá, hogy még csomó hasonló jöhet nekem is. :)
    És hát a madárkák, aww 💛

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha belegondolok, buta elképzelés, mert én is szeretem olvasni mások örömét. Biztos van valami mélyebbről jövő oka ennek az érzésemnek. :D

      Törlés
  10. Jaj, ezt olyan szívmelengető volt olvasni <3

    VálaszTörlés
  11. Atyaég, de hiányoztál! ❤️
    (A sztori alatt meg rendesen hallottam a Disney mesék madár trilláit. 😍)

    Mici

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is hiányoztál Mici! 😍😍😍❤️

      Törlés